Mejla

Sven-Eric Liedman

Du måste vakna och ta ditt ansvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaternas ledning förnekar inte den accelererande klimatförändringen men vill inte att motmedlen ska innebära några vinstminskningar för kapitalägare
Moderaternas ledning förnekar inte den accelererande klimatförändringen men vill inte att motmedlen ska innebära några vinstminskningar för kapitalägare

LEDARE

Med denna krönika slutar jag mitt sommarvikariat – det första i mitt 80-åriga liv. Det har varit roligt med alla reaktioner, även de negativa. Nu är det dags att summera:

Klimat och jobb får inte spelas ut mot varandra. Inga arbetstillfällen är viktiga nog för klimatfarlig produktion. Däremot ska man kämpa för arbeten som är klimatneutrala eller, än bättre, motverkar uppvärmningen av atmosfären.


Det är beklagligt men inte obegripligt att klimatet blivit en höger-vänsterfråga. Moderaternas ledning förnekar inte den accelererande klimatförändringen men vill inte att motmedlen ska innebära några vinstminskningar för kapitalägare. De vill inte heller att Sverige ska bli ett föregångsland utan tror – felaktigt – att en sådan strävan skulle innebära nackdelar i förhållande till andra länder. Tvärtom! vill man säga.

Sverige har tidigare haft stora fördelar av att gå före både när det gäller teknik och samhällsbygge. Men moderaterna vill i stället satsa på en urmodig teknik, kärnkraften, fastän experter säger att nya kärnkraftverk aldrig kommer att kunna konkurrera ekonomiskt med solceller.

De rena klimatförnekarna nästlar sig in överallt och gör sig döva och blinda för det uppenbara. Med stolthet odlar de sin okunnighet på detta liksom på många andra områden. Den dag de inte längre kan förneka extremvädren kommer Jimmie Åkesson att skylla på invandringen…

Hur kan man bemöta den typen av självbelåten okunnighet? Samtal och upplysning, ja, som alltid. Men är inte skolans förfall och inte minst dess auktoritetsförlust också en anledning? Skolan, ja. Förstatliga gärna skolan – men då ska också de affärsdrivande skolorna (”friskolorna”) förstatligas. Skolor med en särskild pedagogisk profil av typ Freinet, Montessori eller Waldorf ska uppmuntras. Då kan valfriheten bli verklig.

Det är inte bara skolpolitiken som i dag mer präglas av lobbyisternas intressen än av demokratiska opinioner. Politiker i Sverige och än mer i EU är belägrade av påträngande och mäktiga språkrör för olika intressen som kan gälla allt från griskött till kärnkraftverk. Politikerna måste lyssna mer på sina väljare! De har trots allt två avgörande maktmedel i sin hand: lagstiftningen och beskattningen.


Till sist, det allra viktigaste: Vi måste alltid komma ihåg att vi är människor bland alla andra människor, lika dem i allt det väsentliga. Men vi är inte bara människor, vi är därmed också levande varelser, genomströmmade av samma liv som andra djur men också som växter, svampar och till och med bakterier.

Vi kan inte leva utan dem och ändå är vi på väg att utplåna så många av dem.

Vi måste vakna och ta vårt ansvar.

Av: 

Sven-Eric Liedman

Publisert:

LÄS VIDARE

Skolans valfrihet är inte en riktig frihet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sven-Eric Liedmans sommarledare

Jimmie Åkesson

Ekonomisk politik

Forskning & vetenskap

Rasism

Välfärd