Mejla

Pernilla Ericson

Varsågod barn, här får ni öar av plast

EU-valet – dags för krafttag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Plastskräp rensat från Bohuskusten.
Plastskräp rensat från Bohuskusten.

Kokosöarna i Indiska oceanen har så få invånare att de skulle ha kunnat vara inspiration för Daniel Defoes “Robinson Crusoe”. Men ögruppen är nedsmutsad med 414 miljoner ilandflutna skräpföremål, varav en fjärdedel är plast, enligt en färsk studie publicerad i Scientific Reports.

För de få personer som bor på öarna skulle det ta runt 4 000 år att orsaka så mycket avfall. Öarna, som ligger där flera havsströmmar möts, huserar exempelvis 373 000 bortkastade tandborstar. Det tros nu finnas fler plaststycken i världshaven än stjärnor i Vintergatan, rapporterar DN.

I den extremt svårtillgängliga Marianergraven i Stilla havet, på elva kilometers djup, hittade forskaren Victor Vescovo intressanta havsdjur – men också en plastpåse och godispapper.

Vid svenska stränder finns en platspåse per 16:e meter.

Plastpartiklar i fiskarnas hjärnor

Människans stigande plastanvändning gör att plasthalter i haven kommer att öka, enligt Bethanie Carney Almroth, universitetslektor vid Göteborgs universitet.

– Vi tror att halten av mikroplaster i nuläget ligger något under ett kritiskt gränsvärde, men att vi är på väg att överskrida gränsen för när organismer påverkas och när det blir toxiska effekter.

Plastpartiklarna har inverkan på allt levande. De ansamlas i fiskarnas hjärnor, och stör deras beteende. De finns i vår vardag, och påverkar vår hälsa.

Miljöfrågan engagerar i EU-valet. Här finns goda nyheter: i mars godkände EU-parlamentet en ny lag som förbjuder plastprodukter för engångsbruk i EU från och med 2021. På svarta listan finns bland annat engångsbestick, sugrör, tops och snabbmatsförpackningar. Men varför stanna där?

Vill förbjuda plastpåsar

I Ekots EU-valsupptakt möter vi väljaren Rosana Ferrel, som oroar sig för sina barnbarns framtid: ”Det finns öar av plast – det ger mig panik.”

Och vissa vill gå längre. I ett förslag som presenterades i maj vill Socialdemokraterna även förbjuda plastpåsar, och en rad andra artiklar. Också Miljöpartiet vill se ett förbud.

– Om vi menar allvar med att minska den ohållbara plastanvändningen, måste vi införa förbud mot fler miljöfarliga plastprodukter, säger Jytte Guteland, EU-parlamentariker (S).

Europas val gör avtryck i världen. Arvet till nästa generation kan inte vara biljontals plastbitar, med en livslängd på hundratals år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.