Mejla

Daniel Swedin

Publicerad:

Bostadsbrist och tomma lägenheter

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Det byggs så att det knakar i Sverige. Byggtakten är nu på nivå med 1970-talets mitt och enligt prognosen så kommer 72 000 nya bostäder att påbörjas i år.

Det är bra, men inte tillräckligt. Enligt Boverkets behovsanalys behöver det byggas 710 000 nya bostäder fram till 2025 och för att nå dit behöver vi årligen bygga 88 000 nya bostäder. Dit är det ännu långt.

Överutbud på hyresrätter

Samtidigt händer något annat.

I slutet av maj varnade företrädare för stora fastighetsbolag för att den höga byggtakten riskerar att leda till överutbud på hyresrätter och stenhård konkurrens om bostadsköpare.

Hur är det möjligt? Det står en dryg miljon i landets bostadsköer och befolkningen växer hela tider, skulle nybyggda hyresrätter kunna stå tomma? Skulle nybyggda bostadsrätter kunna bli svårsålda?

I går rapporterade Norrköpings Tidningar att länsstyrelsen i Östergötland varnar för att bostadsmarknaden i länet riskerar att bli tudelad. De bostäder som byggs är så dyra att unga, arbetslösa, nyanlända och äldre som vill flytta från sina villor, inte har råd att bo där. Om inte bostadspriserna sänks eller inkomsterna höjs så kommer de människor som på allvar upplever bostadsbristen aldrig få en bostad.

Den här bilden är inte unik för Östergötland. Att allt fler letar efter någonstans att bo är inte samma sak som att det finns en outtömlig efterfrågan på de allt dyrare bostäder som byggs. I dag åtgärdar byggandet helt enkelt inte den verkliga bostadsbristen.

Stendyra smålägenheter

Enligt siffror från Hyresgästföreningen kostar det flera tusen kronor mer i månaden att hyra än att köpa en nyproducerad bostad. I Stockholm är skillnaden som störst.

Vill man bo i en nybygd hyresetta i Rinkeby kostar det närmare 8 000 i månaden. Å andra sidan kostar det över 1,8 miljoner att köpa en bostadsrätt på 37 kvadrat i Blackeberg.

Vem har råd med sådant? Enligt LO:s mått ”faktisk månadslön” tjänar en svensk arbetarkvinna i genomsnitt 18 500 kronor innan skatt dragits av. Samtidigt kom i torsdags rapporter om att bostadspriserna i Stockholm slutat öka och det finns tecken på att nästa lågkonjunktur närmare sig.

Regeringens blygsamma investeringsstöd för billiga hyresrätter måste utvecklas och bli en del i en sammanhållen politik som bygger bort den verkliga bristen på boenden.

Vad som kommer hända med alla nya byggprojekt - och bostadsbristen - när ekonomin försämras, räntorna stiger och efterfrågan på stendyra smålägenheter försvinner vågar man knappt tänka på.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: