Mejla

Anders Lindberg

Homosexuella attackeras igen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Den 12 juni 2016 klev 29-årige Omar Saddiqui Mateen in på gayklubben Pulse i Orlando, Florida, och öppnade eld.

49 människor dog och 58 skadades innan polisen lyckades stoppa terroristen som strax innan dådet svurit trohet till IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Det var den värsta terrorattacken på amerikansk mark sedan 11 september.

Tidigare denna månad mindes människor de döda från Orlando över hela världen, bland annat vid en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Och det finns mycket att fundera över.

Fanatiker och extremister

När religiösa fanatiker och högerextremister blivit starkare har även deras hat mot homosexuella och transpersoner återigen visat sitt fula tryne.

Segrar för mänskliga rättigheter vi kanske trodde var för evigt är på väg att rullas tillbaka. Vår civilisations etiska grundbult, alla människors lika värde, är under attack.

I söndags sköt turkisk polis gummikulor och tårgas på Istanbul Gay Pride. Paraden förbjöds av myndigheterna i lördags efter att en ultranationalistisk grupp hotat med att stoppa den. Beslutet har fått stark kritik.

- Regeringen bör skydda oss, gruppen som hotas, inte nationalistiska fundamentalistiska grupper, säger Lara Guney, talesperson för Pride, till TV-kanalen al-Jazeera.

Inte långt till Istanbul

Senaste gången Istanbul Gay Pride genomfördes var 2014. Då vandrade 100 000 människor, en av de största manifestationerna för homosexuellas rättigheter i den muslimska världen hittills.

I Sverige kan man i bland få illusionen att detta är en strid som redan vunnits. Samtidigt vittnar många om fördomar och särskilt för transpersoner är situationen ofta svår.

Men det är nog inte så långt till Istanbul som vi tror.

Nazister i Almedalen

I Almedalen har RFSL, som arbetar för hbtq-personers rättigheter, arrangerat en Mångfaldsparad varje år sedan 2014. Men i år kräver polisen att de flyttar på sig eftersom nazister fått tillstånd att manifestera.

"Trots att RFSL gått med på att ändra tid för Mångfaldsparaden säger Polisen att den inte kommer kunna garantera säkerheten för det som vill manifestera demokrati, kärlek och människors lika värde." skriver organisationen på sin hemsida.

Generationer har kämpat för att bygga ett Sverige där alla ska kunna visa sin kärlek öppet och vara stolta över vilka de är.

Det står på spel nu.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Måste vi ha ett kön inför lagen?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

RFSL

Abu Bakr al-Baghdadi

Regeringen

Pride

Istanbul

Orlando

Almedalsveckan