Mejla

Zina Al-Dewany

Svenska miljardärer är otacksamma gnällspikar

Pandoraläckan: skatterna blir aldrig tillräckligt låga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pandora
Pandora

Nästan 200 svenskar finns med på nyläckta listan över världens största skattesmitare. Det är det journalistiska nätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists som står bakom avslöjandet. Det handlar om 12 miljoner dokument som visar hur regeringschefer, kriminella, artister, sportstjärnor och miljardärer gömmer undan tillgångar i skatteparadis.

Bland de avslöjade finns Tony Blair, tidigare premiärminister i Storbritannien, presidenten i Ukraina och Tjeckiens premiärminister Andrej Babis. De har anlitat samma juristbyråer som kriminella för att gömma sina tillgångar.

Inte smickrande

Babis själv har gjort en poäng av att bekämpa korruption och skattebrott, så den här läckan är knappast smickrande för honom. Svenska namn kommer säkert släppas allt eftersom, men redan nu pekas allt från gängkriminella till DJ-gruppen Swedish House Mafia ut. Dokument visar dock att de inte fick registrera något bolag med namnet ”mafia” då det gick emot något regelverk. Ironiskt med tanke på att den här läckan visar hur maffialiknande de här uppläggen faktiskt är.

Allt handlar egentligen om att kunna smita från skatten. I stället för att betala skatt i det land man är skriven i så kan man registrera ett så kallat brevlådeföretag i ett skatteparadis. Att en musikgrupp utnyttjar upplägget är en sak, det är kanske mest en spännande nyhet som gör att du vill läsa vidare. Men att regeringschefer som lovat att arbeta mot korruption och skattebrott avslöjas är allvarligare. Den här typen av smitande från skatten påverkar nämligen inte bara dem själva, utan fördjupar ojämlikheten.

Tro inte på högern

Mest intressant är dock att läckan visar på en sak: vi ska aldrig tro på högerns varningar så fort någon vill höja skatten. Argumenten är altid desamma: sänk skatten annars flyr företagen och alla tillgångar någon annanstans. Men det verkar inte spela någon roll hur många skattesänkningar och avdrag vi än inför. Miljardärerna kommer alltid försöka smita undan skatten, oavsett om vi tar bort fastighetsskatten, arvsskatten, värnskatten och all annan beskattning som är till för att jämna ut klyftorna. Men de som gynnas av att inte beskattas visar knappast tacksamhet genom att vara kvar i landet, de kommer alltid försöka smita undan, hur mycket vi än curlar dem.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.