Mejla

Ingvar Persson

Våldsverkare måste gripas och straffas

Vi ser en sorts terrorism

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Upplopp Navesta i Norrköping.
Upplopp Navesta i Norrköping.

LEDARE

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan är en idiot. Att bränna böcker offentligt som en politisk provokation väcker associationer som ingen vettig människa vill förknippas med. Att avsiktligt kränka andra människors tro är inte fritänkande. Det är bara förtryck.

Eftersom det inte hindrar Paludan måste han vara dum i huvudet.

Med det sagt, det är inte den danska högerprovokatören som är helgens största dumskalle. Det är de "motdemonstranter" som med högerdemonstrationen som förevändning har ägnat helgen åt att kasta sten, bränna bilar och kapa polisfordon. Enligt rikspolischef Anders Thornberg har syftet varit att skada eller till och med döda poliser.

– Ett oförsvarligt angrepp mot vårt samhälle och mot vår demokrati.

I Örebro vittnar poliser på platsen om att de är övertygade om att den polis som hamnat i upprorsmakarnas händer inte skulle ha överlevt. Minst tio poliser skadades.

Totalt har 26 poliser och 14 civila skadats under helgen.

Jag såg polisens piketbussar när de åkte mot Örebro i lördags. En ung släkting till mig arbetar också som polis i Örebro. Han fick nyligen sitt första barn. I efterhand har jag fått veta att han inte deltog i kommenderingen i Sveaparken, och att han mår bra.

Det vi har sett är ett slags terrorism

I Malmö försökte en bilförare ramma kravallstaket och en skola stacks i brand. Och i Navesta utanför Norrköping tvingades polisen igår till sist använda sina tjänstevapen.

Enligt polisen finns tecken på uppvigling via sociala medier, också i andra länder. Det vi har sett är ett slags terrorism.

Det spelar faktiskt inte så stor roll om demonstranternas motiv har varit avsky mot högerextremismen, hat mot polisen eller upprördhet när en tro skändas. Det som har hänt är oacceptabelt på precis alla sätt.

Från politiker och politiska kommentatorer har förstås slutsatserna varit tvärsäkra. Moderaterna anser att upploppen är Morgan Johanssons fel, och att svensk polis behöver vattenkanoner. Morgan Johansson själv säger att straffen skulle ha skärpts, kameror satts upp och fler poliser anställts för 20 år sedan, men att det i alla fall sker nu.

Någon expert tycker att polisen glömt bort behovet av dialog. Kommentarerna på nätet ska vi inte ens tala om.

I efterhand är det alltid enkelt att veta vad som skulle ha gjorts.

Sanningen är förstås att ingen kan veta om vare sig fler poliser, vattenkanoner eller andra lagar skulle ha påverkat det som hände. Erfarenheten från andra länder talar knappast för att en våldsammare polistaktik i sig själv skulle stoppa målmedvetna våldsverkare. Men självklart måste polisen ha både utrustning och befogenheter för att stoppa att det som hände i helgen upprepas.

Och vi måste kunna diskutera under vilka vilkor extremisters sammankomster ska få tillstånd.

Viktigast just nu är dock att rättssamhället reagerar precis på det sätt rättssamhället ska reagera. Hot mot demokratin får inte passera. Brottslingar måste identifieras och bindas vid brotten. De ska dömas och straffas i enlighet med de lagar som gäller.

Idag betyder det mer än politiska gräl.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Paludans islamhat leder bara till våld

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Morgan Johansson

Anders Thornberg

Rasmus Paludan

Demokrati