Ledare

Besk eftersmak när M öppnar sina hjärtan

Kristersson hycklar om flyktingar

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Moderaterna vill utvisa folk, stoppa människor vid gränsen, låsa in flyktingar och helst avskräcka någon alls fråga att komma hit.

Så har det låtit i nästan tio år. Men bara nästan.

2014 stod nämligen Fredrik Reinfeldt på Norrmalms torg och uppmanade sina partivänner och svenska folket att ”öppna sina hjärtan” för den flyktingvåg som skulle komma.

Idag säger Ulf Kristersson i princip samma sak, men vad hände däremellan?

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard är den som personifierar vändningen bäst. För bara fyra månader sen var hon stolt över Moderaternas nya budgetförslag som de lagt fram tillsammans med KD och SD. Då sköt de till pengar för fler förvaringsplatser och elektronisk utrustning för att få ”återvändandet att fungera”.

Kritiserar regeringen

Moderaterna har knappast profilerat sig som det flyktingvänliga partiet. Det ska vara så svårt som möjligt att komma hit, och det ska vara ännu svårare att få stanna. Enligt Moderaterna har regeringen misslyckats med att vara så strama som det krävs. Men plötsligt i veckan så började Moderaterna låta som utsända från Refugees Welcome.

”Det blir allt mer uppenbart att regeringen och myndigheterna helt saknat plan för hur man ska hantera ett ökat mottagande av flyktingar med anledning av kriget i Ukraina” Twittrar Malmer Stenergard upprört.
Det var förstås många som blev förvirrade. Var det inte Moderaterna som ville strypa flyktingmottagandet nyss?

Sverige ska ta ansvar

I SVT:s 30 minuter konstaterade Ulf Kristersson (M) att det är ett annat läge nu. Det är ”väldigt många saker som inte gäller längre”, menar han. Han säger även att hur många flyktingar det än blir, så ska Sverige ta sin del ansvaret.

För Moderaterna verkar det vara skillnad på krig och krig, flyktingar och flyktingar.

Vi vet inte när tåget med ukrainska flyktingar kommer att börja rulla mot Stockholm. Men Moderaterna verkar vara tillbaka vid nollpunkten.

Det är självklart bra, men de gör det för att vinden har vänt, inte för att de bytt värderingar. Och det lämnar en besk eftersmak.

För när när byter de åsikt nästa gång?

Min gissning är: fem minuter efter SD.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kristerssons moraliska ansvar gäller bara vissa

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationspolitik

Ulf Kristersson

Moderaterna

Maria Malmer Stenergard