Mejla

Jonna Sima

Vad ”Magda” menar med att släppa loss

Greta Thunbergs barnbarn kommer inte tacka för en låg statsskuld

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson lovade att ”släppa loss” mer som partiordförande. Hundra miljarder i klimatsatsningar var kanske ett första steg i frigörelseprocessen från finansministerrollen.
Magdalena Andersson lovade att ”släppa loss” mer som partiordförande. Hundra miljarder i klimatsatsningar var kanske ett första steg i frigörelseprocessen från finansministerrollen.

LEDARE

På pressträffen efter att Magdalena Andersson hade valts till ny partiordförande för Socialdemokraterna fick hon frågan hur bytet från finansministerrollen kommer att märkas. "Jag kommer att släppa loss!", skämtade den nya S-ledaren.

Det skulle ta ett dygn innan man förstod vad det betydde.

Jag var själv på plats på Socialdemokraternas 41:s partikongress i Göteborg i helgen. SvD:s politikreporter Torbjörn Nilsson beskrev den uppsluppna stämningen som kalvar på grönbete. Och visst var det en känsla av nystart och optimism bland socialdemokrater efter att ha fått en ny partiordförande.

Förväntningarna på Magdalena Andersson är skyhöga.

Men det var inte direkt klang och jubelsång i alla läger. "Allt går åt helvete", sa en medlem i den radikala S-föreningen Reformisterna till mig med uppgivenhet i rösten.

Överkörda av partistyrelsen

Partistyrelsen hade kört över dem på punkt efter punkt, menade hon. Reformisternas motioner om bland annat avskaffat Rut-avdrag och återinförd fastighetsskatt blev nedröstade. Men framför allt ville de se en omläggning av det finanspolitiska ramverket för större lånefinansierade investeringar.

Partistyrelsen har en försiktigare hållning. De vill visserligen verka för en skattereform för att "bredda" skatteunderlaget. Och det finanspolitiska ramverket är man nu tydlig med att man vill ersätta med ett balansmål.

Men bland vänsterfalangen inom partiet knorrades det ändå.

Det var inte förrän Magdalena Andersson höll sitt installationstal på fredagen som minerna vände uppåt också bland reformister. Det var när hon talade om den nya gröna industrialiseringen som vi fick se hur det låter när "Magda" släpper loss.

Nya tider, ny Magda

Som finansminister har ordning och reda i ekonomin varit budord. Men tiderna förändras, och Magdalena Andersson med den. Som ny partiordförande vill hon nu se hundra miljarder kronor jobba för gröna investeringar under nästa mandatperiod.

Statliga kreditgarantier ska användas till infrastruktur "med stor klimatnytta", som hon uttryckte det.

Det budskapet var i samklang med det andra stora politikermöte som pågick samtidigt: COP26 i Glasqow. Hittills har vi fått flera hoppingivande besked därifrån. Avtal om att minska metangasutsläppen, fasa ut kolkraften och bromsa avskogningen har undertecknats.

Bedömare menar att om orden blir verklighet kan det räcka till att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader.

Gretas barnbarn

Parisavtalets 1,5-gradersmål ser alltså redan kört ut. Greta Thunberg och tusentals klimataktivister har all anledning att vara besvikna. Därför är det så viktigt att Magdalena Andersson inser att Gretas barnbarn inte kommer att tacka henne för att de ärvde en låg eller obefintlig statsskuld.

Om Sverige ska vara en kraft i den globala klimatomställningen är det dags att plocka upp ledartröjan.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

”Magda” bör erbjuda V ett novemberavtal

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Magdalena Andersson

Greta Thunberg

COP26

Klimatförändringar