Mejla

Zina Al-Dewany

Så vill Åkesson bli en ny Annie Lööf

SD vill ha allt eller inget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson vill ha ett budgetsamarbete med M och KD.
Jimmie Åkesson vill ha ett budgetsamarbete med M och KD.

LEDARE

Det kunde ha blivit en helt vanlig söndag för Ulf Kristersson. Moderaternas partiledare kanske drack kaffe, läste tidningen och åt middag med familjen.

Men runt klockan 21 publicerades en intervju i Dagens Industri med Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, och den kan förstöra allt.

Både för Kristerssons söndag och för Moderaterna inför valet.

”Jag tror dels att de är sugna på regeringsmakten och så tror jag att de kan räkna. Och då går det inte att landa i någon annan slutsats”.

Oscar Sjöstedt är tydlig - antingen samarbetar Moderaterna och Kristdemokraterna med SD om budgeten – och kommer överens om varenda del i den – eller så får det vara.

SD inget stödhjul

Så sätter SD alltså ned foten och visar att de inte tänker bli ett stödhjul åt en regering likt Vänsterpartiet. ”Budgeten är så beskaffad till sin natur att antingen är man överens om allting eller ingenting”, säger han.

Plötsligt är det inte längre så enkelt som ökad eller minskad invandring.

Att behöva komma överens om en hel budget innebär helt nya problem. Det vet Socialdemokraterna som i dag försöker framstå som välfärdens vänner medan de kompromissar med Annie Lööf om skattesänkningar och arbetsrätten.

SD är opålitliga om abort och andra mänskliga rättigheter. Bland annat.

Men vad skulle det innebära för Moderaterna och Kristdemokraterna att samarbeta med SD?

Om Sossarna lyckas få ihop en Annie Lööf-godkänd budget borde det väl vara lättare för tre högerpartier att komma överens? Om man tror det har man inte riktigt förstått vad Sverigedemokraterna faktiskt vill.

Vad kan M kompromissa bort?

SD är inte bara ett invandrarfientligt parti, läser man program och motioner i riksdagen träder bilden fram av att man strävar efter ett helt annat samhälle. SD är nationalister och för många i partiet är halvdiktaturen Ungern en viktig förebild.

Vägen dit för partiets riksdagsledamöter går genom slaktad public service, politisk styrning av universitet och statliga myndigheter och nedläggning av bland annat Brottsförebyggande rådet och Jämställdhetsmyndigheten.

SD är opålitliga om abort och andra mänskliga rättigheter. Bland annat.

Vad av detta är Moderaterna beredda att ge bort?

Om Stefan Löfvens kompromisser med Annie Lööf ger någon vägledning så kommer det att bli en förhandling där Kristersson kommer att få ge bort väldigt mycket.

Av: 

Zina Al-Dewany

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Annie Lööf

Moderaterna

Ulf Kristersson

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna

Dagens Industri