Mejla

Ingvar Persson

En röst på Åkesson är en röst på Kristersson

Det blir LO:s medlemmar som får betala

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.
Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

LEDARE

En av de stora nyheterna i förra veckans opinionssiffror från SCB handlade om arbetarväljare. De lämnar nämligen Socialdemokraterna. Sedan i vintras har var tjugonde LO medlem övergivit partiet.

Enligt SCB:s undersökning skulle 35,1 procent av medlemmarna i LO-förbund rösta på Stefan Löfven.

Sverigedemokraterna gick däremot framåt och skulle nästan få 26 procent av LO-rösterna.

Det är förstås oroande för Stefan Löfven och för Susanna Gideonsson på LO-borgen. Men framför allt är det oroande för arbetarna i det här landet.

Vill flytta in i Sagerska palatset

En röst på Jimmie Åkesson är nämligen en röst för att Ulf Kristersson till sist ska få flytta in i statsministerbostaden vid Strömmen i Stockholm. Det skulle göra honom glad men det skulle också betyda nya nedskärningar i trygghetssystem som a-kassan och sjukförsäkringen. Och det skulle definitivt sätta stopp för diskussionen om hur det nya pensionssystemet ska anpassas till alla som inte har jobb där man kan jobba till 75.

En röst på Sverigedemokraterna är en röst på moderat politik.

Antagligen tror en del av de väljare som nu säger att de sympatiserar med Åkesson att han kan bli statsminister. Det kommer inte att hända, inte om inte Sverigedemokraterna på något sätt skulle få egen majoritet.

Inte matematik

Politik är inte matematik. Även om Sverigedemokraterna skulle bli det största högerpartiet är tanken att Ulf Kristersson skulle ställa upp som till exempel finansminister i en regering Åkesson sätter ihop otänkbar. I alla fall för Moderaterna. De vill ju kamma hem Sverigedemokraternas röster, låta dem få inflytande i migrationsfrågor och i övrigt fotsätta nedmonteringen av välfärdsystemet.

För Moderaterna är SD:s arbetarväljare ett verktyg för att komma in i Sagerska palatset. Inget annat.

I Svenska Dagbladet har Maggie Strömberg beskrivit vad moderater verkligen säger om Sverigedemokrater, när de inte kommer att citeras med namn.

Sannolikt tror många av Sverigedemokraternas nya arbetarväljare också på Jimmie Åkesson när han lovar att hålla det konservativa blocket i schack. Han brukar ju säga att partiet är en garant för rättvis fördelning och socialt ansvarstagande.

Det är faktiskt bara luft. Så länge Sverigedemokraterna inte är med och delar på ansvaret kan man få pengarna att räcka till allt. Det räcker att minska invandringen och dra ner på SIDA:s budget.

I en riktig förhandling om budgeten med Elisabeth Svantesson lär det bli annorlunda. Då måste skattesänkningar för högavlönade betalas.

Dessvärre vet vi att det är LO:s medlemmar som brukar få räkningen.


Riskerar de LO-medlemmar som röstar på Sverigedemokraterna att i stället få klassisk moderatpolitik? Eller kan Åkesson hålla sitt löfte om att hindra Kristersson och de andra från att dra ner på välfärden?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Jimmie Åkesson är stolt över SD:s rötter

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Susanna Gideonsson

Sverigedemokraterna

Elisabeth Svantesson

Ulf Kristersson

Socialdemokraterna

Moderaterna

Jimmie Åkesson