Mejla

Ingvar Persson

En röst på Åkesson är en röst på Kristersson

Det blir LO:s medlemmar som får betala

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.
Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

En av de stora nyheterna i förra veckans opinionssiffror från SCB handlade om arbetarväljare. De lämnar nämligen Socialdemokraterna. Sedan i vintras har var tjugonde LO medlem övergivit partiet.

Enligt SCB:s undersökning skulle 35,1 procent av medlemmarna i LO-förbund rösta på Stefan Löfven.

Sverigedemokraterna gick däremot framåt och skulle nästan få 26 procent av LO-rösterna.

Det är förstås oroande för Stefan Löfven och för Susanna Gideonsson på LO-borgen. Men framför allt är det oroande för arbetarna i det här landet.

Vill flytta in i Sagerska palatset

En röst på Jimmie Åkesson är nämligen en röst för att Ulf Kristersson till sist ska få flytta in i statsministerbostaden vid Strömmen i Stockholm. Det skulle göra honom glad men det skulle också betyda nya nedskärningar i trygghetssystem som a-kassan och sjukförsäkringen. Och det skulle definitivt sätta stopp för diskussionen om hur det nya pensionssystemet ska anpassas till alla som inte har jobb där man kan jobba till 75.

En röst på Sverigedemokraterna är en röst på moderat politik.

Antagligen tror en del av de väljare som nu säger att de sympatiserar med Åkesson att han kan bli statsminister. Det kommer inte att hända, inte om inte Sverigedemokraterna på något sätt skulle få egen majoritet.

Inte matematik

Politik är inte matematik. Även om Sverigedemokraterna skulle bli det största högerpartiet är tanken att Ulf Kristersson skulle ställa upp som till exempel finansminister i en regering Åkesson sätter ihop otänkbar. I alla fall för Moderaterna. De vill ju kamma hem Sverigedemokraternas röster, låta dem få inflytande i migrationsfrågor och i övrigt fotsätta nedmonteringen av välfärdsystemet.

För Moderaterna är SD:s arbetarväljare ett verktyg för att komma in i Sagerska palatset. Inget annat.

I Svenska Dagbladet har Maggie Strömberg beskrivit vad moderater verkligen säger om Sverigedemokrater, när de inte kommer att citeras med namn.

Sannolikt tror många av Sverigedemokraternas nya arbetarväljare också på Jimmie Åkesson när han lovar att hålla det konservativa blocket i schack. Han brukar ju säga att partiet är en garant för rättvis fördelning och socialt ansvarstagande.

Det är faktiskt bara luft. Så länge Sverigedemokraterna inte är med och delar på ansvaret kan man få pengarna att räcka till allt. Det räcker att minska invandringen och dra ner på SIDA:s budget.

I en riktig förhandling om budgeten med Elisabeth Svantesson lär det bli annorlunda. Då måste skattesänkningar för högavlönade betalas.

Dessvärre vet vi att det är LO:s medlemmar som brukar få räkningen.


Riskerar de LO-medlemmar som röstar på Sverigedemokraterna att i stället få klassisk moderatpolitik? Eller kan Åkesson hålla sitt löfte om att hindra Kristersson och de andra från att dra ner på välfärden?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 9.00, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Ingvar Persson

  Hej Fredde

  Det är verkligen en sanning med modifikation Väldigt många människor lyckas få tillvaro att fungera med väldigt lite pengar, trots hårt arbete Dessutom kan man ju fundera, om det är höga löner som är problemet, varifrån kommer då missnöjet?

  Men det blir kanske en alltför stor fråga att besvara. Det är nämligen dags att avsluta chatten Jag vill som vanligt tacka att som bidragit med frågor och åsikter Ämnet lär återkomma

 • Folk tjänar för bra idag för att rösta på Socialdemokraterna helt enkelt 🤔💰💰

  Fredde
 • Ingvar Persson

  Hej Ingvor.

  Någonstans hoppas vi kanske alltid att det ska finnas något bättre. Det är alltid svårt för politiker att bli återvalda. Det gäller bara att ha tänkt igenom konsekvenserna innan man röstar för förändring, vilken som helst.

 • Inte konstigt om människor tröttnar på Socialdemokraterna och vill byta regering eller?

  Ingvor
 • Ingvar Persson

  Hej Pelle.

  Jo, det är vad jag hör också.


Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.