Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Förbjud NMR - Finland visar att det är möjligt

Oacceptabelt att de kan hota och kränka minoriteter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

NMR i bråk med polis vid en demonstration i Kungälv på första maj 2019.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

I september avgjordes att den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, förbjuds i Finland. Själva verksamheten ses som olaglig på grund av att den till viss del går ut på att sprida hatpropaganda om bland annat judar, invandrare och sexuella minoriteter.

Motargumentet är att sådant ryms inom yttrandefriheten och att NMR som organisation omfattas av föreningsfriheten. Högsta domstolen i Finland kom fram till att det inte gäller i NMR:s fall, eftersom deras verksamhet i sig är ett missbruk av dessa rättigheter.

Det skulle inte gå att rösta in företrädare för en uttalat nazistisk organisation i svenska politiska församlingar

Genom domen blev det tillfälliga förbud som beslutades i hovrätten 2018 permanentat. I praktiken innebär det att NMR exempelvis inte får demonstrera eller använda sin logotyp offentligt.

Förbudet har tagit skruv. Svenska Yle berättar att medlemsantalet i finska NMR går nedåt och att de har svårt att samla in pengar. När organisationen är olaglig i sig kan fler myndigheter än polisen ligga på och bevaka den. Sådant man kan tjäna pengar på, så som kläder och flaggor med logotypen, konfiskeras.

Finland var det enda nordiska land som förskonades från NMR:s antisemitiska aktioner under årets firande av den judiska högtiden jom kippur. Det påpekade företrädare för olika judiska organisationer på SvD debatt under måndagen (7/12).

Antagligen har Finland tagit det nödvändiga första steget för ett mer utbrett förbud mot NMR. Möjligtvis får vi se ett mer generellt förbud mot den här typen av organisationer även i Sverige.

Nazister i allmänna val

I februari ska nämligen en utredning om ett förbud mot rasistiska organisationer levereras till regeringen. Ett förbud skulle till exempel innebära att NMR inte får ställa upp i svenska val, som de tidigare har gjort. Det skulle inte gå att rösta in företrädare för en uttalat nazistisk organisation i svenska politiska församlingar.

Med tanke på att bestämmelser om hets mot folkgrupp har visat sig vara svåra att använda på NMR kan ett bredare förbud vara en tänkbar väg.

I praktiken är det en avvägning mellan å ena sidan risken för att ett förbjudet NMR radikaliseras. Å andra sidan risken för att de utan ett förbud fortsätter att hota och kränka minoriteter. Det senare alternativet är oacceptabelt.

Därför kommer utredningen förhoppningsvis fram till att ett förbud skulle vara möjligt även i Sverige. Finland har visat att det går.


Yttrandefrihet eller oacceptabla kränkningar? Ska en nazistisk organisation som NMR verkligen vara laglig? Vad är risken med ett förbud?

Chatta med Atle Morseth Edvinsson från klockan 09:00. Det går bra att skriva inlägg redan nu.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sluta käbbla och satsa på äldres välfärd istället

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Yttrandefrihet

Hets mot folkgrupp

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Finland

Nazism