Mejla

Jonna Sima

Jomshofs avsky mot islam är SD:s ideologi

Islam är odemokratiskt men Ungern okej

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I onsdags intervjuades Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof av SVT:s Anders Holmberg i ”30 minuter”. Fokuset låg på SD:s syn på Ungern och islam.
I onsdags intervjuades Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof av SVT:s Anders Holmberg i ”30 minuter”. Fokuset låg på SD:s syn på Ungern och islam.

LEDARE

Vid det här laget vet de flesta politiskt intresserade att Anders Holmbergs fördjupande SVT-intervjuer i "30 minuter" på onsdagar är omistliga. I går var det Sverigedemokraternas ständige partisekreterare Richard Jomshof som tog plats i heta stolen. Han är för allmänheten mest känd för att han har hyllat det auktoritära Ungern och på olika sätt sagt att han avskyr islam.

Holmberg borrade därför ned sig i de frågorna för att få svar på varför Jomshof uppskattar ett land som enligt flera demokratiinstitut är det enda EU-landet som inte längre kan kategoriseras som en demokrati. Och varför partisekreteraren säger att islam – den världsreligion som drygt två miljarder människor bekänner sig till – är en "avskyvärd ideologi och religion".
Det tyckte sverigedemokratiska sympatisörer på sociala medier var taskigt gjort. Varför fick inte Jomshof prata om svensk politik? Saken är att dessa frågor – synen på Ungen och islam – säger en hel del om SD:s politik och ideologi.

Dubbla måttstockar

Trots att Richard Jomshof fick många chanser att markera mot Ungerns odemokratiska utveckling tog han de inte. "Det skulle man kanske kunna diskutera om man ska göra" var det mest skarpa avståndstagande som Jomshof kunde drista sig till.
Ungern är alltså det land där Viktor Orbáns Fidesz-parti infört begränsningar på eller kontroll över oppositionen, media, religiösa grupper, akademi, icke-statliga organisationer, domstolar, asylsökande och den privata sektorn.
Man skulle kunna diskutera en markering mot det landet. Kanske. Tycker Sverigedemokraternas partisekreterare.
Islam däremot är avskyvärt. Varför? För att många odemokratiska länder förtrycker människor i religionens namn.
Då är det plötsligt väldigt viktigt att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter för Jomshof.
Vilka är det han egentligen försöker lura?
De flesta förstår var problemet ligger för SD: muslimerna.

Fientlighet mot muslimer

Det spelar ingen roll att SD numera har bjudits in i värmen av Moderaterna och Kristdemokraterna, fientligheten mot invandrare och då framför allt muslimer är konstant.
I veckan kunde Aftonbladet avslöja en läckt mailkonversation från 2013 mellan Sverigedemokraternas partitoppar. Där gick Jimmie Åkesson och Linus Bylund till storms mot Richard Jomshof för att han twittrat: ”Finns inget ”moderat” islam. Islam är islam, inget annat”. Åkesson var kritisk och skrev i ett mail att sådana uttalanden inte ger något på pluskontot. Bylund undrade: "Vad fan tjänar vi på att uttrycka oss så?”
Partitopparna var alltså mest bekymrade över hur det skulle låta utåt för partiet. De reagerade inte mot själva innehållet i Jomshofs uttalande. Den enkla förklaringen är att SD faktiskt tycker som sin partisekreterare.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Sossehatet har lett till Liberalernas kris

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Richard Jomshof

Anders Holmberg

Ungern

Islam

Freedom House