Peter Gustavsson

Kristerssons rekord – i brutna vallöften

Slopade inte ens skatten på plastpåsar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson ser ut att sikta mot ett svenskt rekord i brutna vallöften. På bilden Statsminister Ulf Kristersson (M) under pressträff med EU-minister Jessika Roswall med anledning av lanseringen av Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd.
Ulf Kristersson ser ut att sikta mot ett svenskt rekord i brutna vallöften. På bilden Statsminister Ulf Kristersson (M) under pressträff med EU-minister Jessika Roswall med anledning av lanseringen av Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd.

Det blev inget elstöd till 1 november.

Trots löftet om ett skattehöjarstopp, så höjs skatterna på reparationer, snus, sprit och ISK-konton.

I stället för tio kronor billigare diesel, sänks priset vid pump med 14 öre.

Böjlig ryggrad

Regeringen slopar inte ens skatten på plastpåsar. Trots att Elisabeth Svantessons huvudnummer vid M-seminariet i Almedalen var att skatten kränker människors frihet att köpa vilken påse du vill i mataffären.

– När man går till val säger man en sak innan valet. Sen genomförs valet, så säger man en sak också efter valet.

Så kärnfullt formulerade L-ledaren det som numera kallas Johan Pehrson-doktrinen. Orden beskriver inte bara Liberalernas böjliga ryggrad, utan hela regeringens hållning till de löften de gett väljarna.

Vallöften brukar hållas

Svenska politiker brukar vara duktiga på att uppfylla sina vallöften. Det säger Elin Naurin, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Och hon borde veta. Hon har trots allt forskat på vallöften i närmare 20 år.

Enligt Naurins forskning brukar enpartiregeringar uppfylla 80–90 procent av partiets vallöften. I koalitionsregeringar där flera partier måste komma överens är siffran något lägre, men ligger ändå mellan 50–70 procent.

Det är en internationellt sett hög siffra. Och den har varit ganska stabil över tid, trots att antalet vallöften fyrdubblats sedan valet 1991.

Rekordchans

Ulf Kristersson ser ut att sikta mot svenskt rekord i svikna vallöften.

Niklas Wykman (M) pratar med allt mindre bokstäver om det amorteringskrav som M lovat att pausa. Och Ebba Busch (KD) har bekymmer med att minska inblandningen av biobränsle i tanken så mycket som hon lovat.

Oscar Sjöstedt (SD) var ärlig i sin syn på vallöften i en DN-intervju:

– Funkar det inte så funkar det inte. Ibland är verkligheten och spökar.

Mur till Mexiko

SD inspireras gärna av Donald Trump. Inte bara genom att partiets valslogan ”Sverige ska bli bra igen” var en blågul kopia av Trumps ”Make America Great Again”.

Trumps lovade väljarna att bygga en mur till Mexiko, och låta mexikanerna betala. Men Mexikos president ville inte öppna plånboken. Kanske inte så förvånande.

Visst kan man vinna ett val på att lova runt men hålla tunt. Men risken är att det slår sönder förtroendet på sikt.

Ulf Kristersson och hans lag verkar hoppas att väljarna ska ha dåligt minne. Vilka vallöften finns ens kvar att bryta mot?

Vad tänker du? Peter Gustavsson chattade med läsarna om de brutna vallöftena.

Skriv inlägg
 • Peter Gustavsson

  Nu är klockan mer än halv tio när chatten slutar, men många kloka frågor och tankar idag. Diskussionen kommer garanterat fortsätta i andra former. Tack för en fin chat och på återhörande, god fortsättning!

 • Inför valet var det många som hade ett mantra "det kan iallafall inte bli värre med en ny regering "

  Nu får vi tyvärr erfara just detta, hoppas de inte hinner förstöra för mkt.

  Sverige som de började styra var trots allt i toppen av alla internationella bedömningar av vilka länder som var bäst att bo i.

  Tomas L

  Hej Tomas! Ja, många hade nog en skev bild av var regeringsskiftet skulle innebära, och uppvaknandet blev svårt. Denna regering kommer vrida många klockor tillbaka, vi får se vart det slutar.

  Peter Gustavsson
 • Det som är konstigt,är att media inte synade alla löften som lät så otroligt bra inför valet.Nu ser vi resultatet utav alla lögner.

  Kenneth

  Hej Kenneth! Ja jag tror många medier behöver tänka igenom hur man bevakade valrörelsen och de löften som gavs, i ljuset av det vi ser nu. Medierna ska vara ögon och öron för allmänheten och här klarade de/vi inte uppgiften. Behövs nog mer av faktagranskning och tuffare frågor till politikerna inför nästa valrörelse.

  Peter Gustavsson
 • Ljög de oss medvetet rakt upp i ansiktet för att få makten, till vilket pris som helst, eller är de inkompetenta?

  Oavsett så skadar detta trovärdigheten för politiken för lång tid framöver vilket är allvarligt!

  Anette

  Har svenska folket väntat något annat av löften. Politiker säljer sina föräldrar bara för att få makten. Har bott i Sverige i 56 år aldrig varit med om svikna löften i den höga grad.

  Pierre

  Hej Anette och Pierre! Ja detta är verkligen allvarligt för förtroendet. Risken är att det slår mot förtroendet för alla politiker, inte bara mot de som lagt orealistiska löften och nu inte kan leverera. Det vore ännu allvarligare för demokratin.

  Peter Gustavsson
 • Stort skämt denna regering, allt från elstöd till ISK har dom struntat i att göra något åt. Som nyföretagare är det ett hån, speciellt högkostnadsskyddet för el. Inget annat än skandal.

  Sebastian

  Ja vad ska man säga. Det blev så illa som jag och många med mig befarade. Undrar hur mycket mer som de kan förstöra under den här mandatperioden. De vann ju pga av att de lovade saker de inte håller. Känns surt på mer än ett sätt. Jag är framför allt besviken på elstödet som blev långt ifrån vad de lovade, inte speciellt rättvist då halva Sverige blir utan, dessutom så gynnar det människor som använt mest el. Det skulle funnits ett tak, gällt hela Sverige och till de som inte har bundit elen. Kanske hade varit svårt genomföra men hellre svårt än så här dåligt. Plus företag som inget vet.

  En elsparare

  Hej, ja det är nog också en anledning till att missnöjet är så stort nu - de höga elpriserna svider verkligen i plånböckerna och det utnyttjade den dåvarande oppositionen i valrörelsen. Men hade ingen plan för att genomföra sitt löfte, och struntar i halva Sverige. Det här kommer svida länge för Kristersson, frågan är om han kan reparera förtroendet.

  Peter Gustavsson
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.