Mejla

Jonna Sima

Mammorna vill få ett slut på skjutningarna

Bryter tystnaden: ”Det räcker nu!”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) träffade mammor som fått nog av skjutningarna i Blå huset, Tensta, i slutet av augusti. På torsdag anordnar flera av mammorna som var med på mötet en demonstration på Mynttorget i Stockholm.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) träffade mammor som fått nog av skjutningarna i Blå huset, Tensta, i slutet av augusti. På torsdag anordnar flera av mammorna som var med på mötet en demonstration på Mynttorget i Stockholm.

Den 17 augusti i år sköts två unga killar i 20-årsåldern ihjäl i Tensta. Morden var en del i en konflikt mellan kriminella gäng, sades det i medierapporteringen. Det är lätt att börja bli avtrubbad av nyhetsflasharna, ännu en skjutning i någon av Sveriges utsatta områden. Fler unga killar skadade eller dödade.

Men undersköterskan och fyrbarnsmamman Mona Sicid kände annorlunda när hon hörde om nyheten i Tensta. Hela kroppen började skälva, hon grät fast hon befann sig på jobbet mitt i natten. När hon skulle köra bilen hem till Hjulsta på morgonen fick hon stanna till flera gånger för att kroppen skakade så mycket av rädsla och sorg.

– Rädslan över alla skjutningar hade bubblat länge. Men jag kände att det räckte den natten, säger hon när vi talas vid över telefon.

Damberg i Tensta

När inrikesminister Mikael Damberg (S) kom till Tensta den 21 augusti för att tala med föräldrar och drabbade i gängkonflikterna bestämde sig Mona för att gå dit.
– Jag ville höra vad andra föräldrar tänker. Känner inte de att det är nog nu, var min fråga, säger Mona, som själv har bott i Järvaområdet sedan 15 år tillbaka.

Mona Sicid.
Mona Sicid.


Hon berättar om ett omvälvande möte med andra mammor framför allt. De kände precis som Mona: Det här våldet måste få ett stopp.

– Vi bara grät och grät, det gick inte att säga något utan alla hade samma känslor. Vi bestämde oss för att träffas en gång till för att prata om vad vi ska göra framåt.
Strax därefter bildade ett stort antal mammor – cirka 300 – och ett antal pappor ett nätverk. De kallar det Nationell kris, eftersom även om det är vissa ungdomar och vissa områden som är mer drabbade av de kriminella gängen och våldet är alla i det svenska samhället påverkade av det.

Nu måste vi som är föräldrar och medborgare visa att vi bryr oss och visa vad vi vill ha för samhälle

På torsdag ska de samlas för en demonstration mot skjutningarna och våldet på Mynttorget vid riksdagen i Stockholm.
– Den här tystnadskulturen måste få ett slut, det är därför vi demonstrerar. Vi måste höja våra egna röster, polisen och myndigheterna gör så gott de kan. Nu måste vi som är föräldrar och medborgare visa att vi bryr oss och visa vad vi vill ha för samhälle, säger Mona.

Eget 34 punktsprogram

I samband med demonstrationen ska initiativtagarna räcka fram ett 34 punktsprogram till regeringen med åtgärder som de tycker behövs för att vända utvecklingen. Punkterna handlar både om skolan och skärpta straff.
– Straffen måste skärpas, men inte bara för de som säljer knark utan också för konsumenten. Det pågår mycket i de rika områdena där man köper knarket. Med sexköp är det den som köper sexet som straffas, men det är inte samma sak med knarket. Det är fel, vi måste tala ärligt om problemen i hela samhället, säger Mona innan vi lägger på.

Trots det tröstlösa i alla skjutningar, alla döda unga män, kanske vi nu börjar se motkrafterna resa sig. Den som kan bör visa sitt stöd på Mynttorget. Det är, som Mona säger, nog nu.

Fotnot: Demonstrationen mot skjutningar äger rum på torsdag, 15:00, på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm. #nationellkris #stoppaskjutningarna

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.