Jonna Sima

Kritiken mot Bergfeldt bygger på avundsjuka

Varför hackar kvinnor så ofta på andra kvinnor?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Carina Bergfeldt röstades på Kristallengalan i lördags fram av tittarna som årets kvinnliga programledare. Men internt väcker hon kritik.
Carina Bergfeldt röstades på Kristallengalan i lördags fram av tittarna som årets kvinnliga programledare. Men internt väcker hon kritik.

I fredags röstade tv-tittare fram Carina Bergfeldt som årets kvinnliga programledare på Kristallengalan. Efter att ha rapporterat från USA under Donald Trumps minst sagt händelserika presidentperiod kom hon hem till Sverige, födde ett barn och stod ett år senare värd för SVT:s stora fredagsunderhållning under det egna namnet – "Carina Bergfeldt".

Varje helg har hon lockat runt två miljoner tittare till intervjuer med kända och okända personer, som alla bemöttes på det direkta och mänskliga sätt som gjort Carina Bergfeldt unik i svensk tv.

Värdefull för SVT

På senare år har SVT haft fallande tittarsiffror i de yngre målgrupperna. Nyhetsprogrammen lockar främst en samhällsintresserad elit och SVT-cheferna har slitet sitt hår för att nå ut till de breda folklagren.

När Carina Bergfeldt rekryterades från Aftonbladet till SVT var hon förbluffande ärlig med att hon aldrig orkat titta på ett helt avsnitt av Rapport.

Hon hade upplevt att språket som användes var svårt och bortstötande, och då var hon ändå en etablerad författare och journalist som fått Stora Journalistpriset.

Det uppriktiga uttalandet sa någonting om Carina Bergfeldt som person, men sannolikt väckte det viss irritation i tv-huset. Ska hon komma här och säga att vi inte talar så folk förstår!

Men Carina Bergfeldts ambition, arbetsmoral, förmåga att få människor att prata framför en kamera – och själv gå igenom rutan – var oantastlig.

Hon må själv inte ha sett ett helt Rapport, men hon blev snabbt SVT Nyheters mest kända korrespondent och reporter.

Det var därför inte oväntat att Fredrik Skavlan frågade just henne om hon ville ta över hans tv-program och göra en egen talkshow när han gick på föräldraledighet. Mindre väntat var det kanske att Skavlan därmed pensionerade sig själv, det blir svårt för honom att hävda att han ska ha tillbaka sin position efter succén med "Carina Bergfeldt" under våren.

Insamling till Afghanistan

Men att vara en framgångsrik kvinna i offentligheten är annorlunda än för en man. Det märktes inte minst när Carina Bergfeldt reagerade med magen och hjärtat när talibanerna tog över i Afghanistan. På sitt Instagram-konto – där hon regelbundet uppdaterar sina 178 000 följare om med- och motgångar, både personliga och professionella – uppmanade hon till att skänka 57 kronor till Svenska Afghanistankommittén, SAK.

Det är inget tjofaderittan utan en organisation som arbetar med utvecklingsbistånd baserat på de mänskliga rättigheterna. Den har ett 90-konto och därmed anslutna till Svensk insamlingskontroll, precis som public service insamlingsorganisation Radiohjälpen.

SAK driver skolor, utbildar vårdpersonal och driver vård i Afghanistan sedan mer än 40 år tillbaka. De gjorde det när talbanerna styrde landet sist, och de kommer försöka fortsätta sitt arbete även i den svåra tid landet är i nu.
Carina Bergfeldts uppmaning ledde snabbt till att över en miljon kronor samlades in till SAK.

Anklagas för att ”skita i” etiska regler

Det har väckt kritik inom public service-företagen. Uppdrag Gransknings reporter Lina Makboul uttalade sig upprört i DN och sa att Bergfeldts agerande sänder fel signaler utåt. Makboul anklagar dessutom sin kollega för att "skita i" SVT:s etikregler.

SVT gick ut med att Carina Bergfeldt inte kommer att få bevaka SAK framöver och Bergfeldt bad om ursäkt.

Det hela framstår som lätt absurt och osar inte så lite av avundsjuka.

Den brittiska författaren Caitlin Moran har skrivit om det här fenomenet i sin suveräna bok "Mer än en kvinna" (Albert Bonniers Förlag, 2021). Hon fångar där träffsäkert hur det ställs större krav på kvinnor i offentligheten. Kända snubbar får sköta sina jobb i lugn och ro och kan tramsa i sina sociala medier, medan kvinnor i samma position förväntas kunna sitta i kvällsnyheterna och prata om bruket av hijab, kvinnlig könsstympning eller mansdominansen inom naturvetenskapen. Trampar de snett någon gång blir de slitna i bitar på Twitter – men också ofta högljutt kritiserade av kvinnliga kollegor.

Osar avundsjuka

Nej, konstaterar Caitlin Moran, feminism är ingen buddhism. "Alla kvinnor måste inte älska andra kvinnor. Det är jämställdhet man jobbar för, inte jämnmod." Men kom igen, gå inte i fällan att sabla ned en mer framgångsrik kvinna.

Alla public service-anställda kan inte agera som Carina Bergfeldt, oberoende är en journalists hedersmärke. Men Carina Bergfeldt är inte riktigt vilken journalist som helst, hon är landets förmodligen mest kända. Hon är SVT:s just nu största tv-profil – men också en influencer. Det har hon blivit mycket tack vare att hon är en person som engagerar och tittarna uppskattar.

Klart att sådana egenskaper gör vissa kollegor avundsjuka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.