Skamlöst hyckleri om de nya restriktionerna

Kan inte alltid sanktionera restriktioner för att vården är överbelastad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Om de flesta var överens om nyttan med restriktioner sist, är det andra tongångar nu. Annie Lööf (C) är kritisk till restriktionerna, det är även Nyamko Sabuni (L). Behövs verkligen restriktioner, med högre vaccinationsgrad och färre inläggningar på intensiven? Det frågar sig borgerliga politiker. Men är det någon som minns början av pandemin?

Hård kritik riktades mot regeringen och Stefan Löfven för att han inte gjorde tillräckligt. Även om han gjorde rätt sak så var han alltid för sent ute, i alla fall om man frågar oppositionen. Lööf ville se tuffare reserestriktioner och Sabuni tyckte inte att regeringen gjorde tillräckligt för att följa coronastrategin.

Inget duger

Ulf Kristersson (M) menade att man skulle vara snabbare med pandemilagstiftningen och Ebba Busch (KD) sade att regeringen "med berått mod" tillät en högre smittspridning. Vad som än gjordes var det inte tillräckligt.

Nu vill Liberalerna att vaccinpassen ska bli fler och restriktionerna färre. Dessutom vill Nyamko Sabuni försöka stoppa pandemilagstiftningen. Centerpartiet är också kritiskt till restriktionerna, och är inne på samma linje som L.

Det finns anledning till att vara kritisk mot restriktionerna. När statminister Magdalena Andersson (S) hänvisar till att vården är överbelastad på grund av annat än covid-19, och att kurvorna ska ner för influensa och RS-virus, så har vi ett problem. Det går inte att sanktionera restriktioner i all evighet, bara för att vården är överbelastad. Men vad vill oppositionen göra?

Styr sjukvården

Inte något av högerns partier har krävt att sjukvården ska byggas ut, att villkoren för personal ska förbättras eller att besparingar på akutsjukhusen ska tas bort. Tvärtom strösslar staten pengar på de högerstyrda regionerna medan de går med miljardöverskott. Samtidigt sägs personal upp och besparingarna står kvar.

I dag har Sverige en bottenplacering när det gäller sjukhussängar per capita.

Det går att ifrågasätta restriktionerna. Men när den kommer från högern så är det inget annat än hyckleri. Det går inte att spara in på, och privatisera sönder vården, och samtidigt tro att den är rustad för ännu en våg av covid-19. Har man valt en underfinansierad vård, då får man faktiskt inte klaga på de bittra konsekvenserna.

Chatta med Zina Al-Dewany om dagens ledare klockan 09:00. Du kan skicka in dina frågor eller inspel redan nu.

Denna chatt är stängd.

 • Zina Al-Dewany
  13 januari 202209.34

  Nu är det dags att avsluta chatten. Tack för alla inspel och kommentarer!

 • 13 januari 202209.33

  Det är jättehög samhällssmitta nu. Märklig ledare. Ska inte smittan hållas så låg som möjligt, så den skada befolkningen åsamkas blir så liten som möjligt? Vi är ändå mycket långt från en lock down.

  Maggan

  Hej Maggan, förstår ditt perspektiv. Det beror ju helt på hur det utvecklar sig. Däremot är det alltid viktigt att utvärdera de olika restriktionerna och väga mot hur samhällsfarlig smittan är, tror inte du det?

  Zina Al-Dewany
 • 13 januari 202209.30

  Tar ni bara in inlägg som följer "partilinjen"? Har det gått så långt nu? För var Aftonbladet ett någorlunda saklig tidning, nu är det bara paritet som styr.

  Varför hörs ingen kritiskt röst om restriktionernas egentliga effekt? Analysen av vilken betydelse det gör om man går på en konsert eller är på krogen efter 23.00.

  Regeringen just nu är bara ute efter MAKT, politiken kan vi byta när det passar...

  Sture E

  Hej Sture, nej jag svarar på så många inlägg jag hinner.

  Sen tycker jag att det börjar dyka upp mer kritik mot just vilka restriktioner vi infört och varför, så håller inte riktigt med om den bilden.

  Zina Al-Dewany
 • 13 januari 202209.28

  Hej Zina, är du alltid kritisk till allt ifrågasättande av beslut från sossarna? Det verkar ju kvitta vad sossarna gör så prisar du dem och alla andra gör bara fel. Att jämföra hantering av pandemin i nuläget med hur det såg ut i början av pandemin är inte ett dugg konstigt och det är snarare en märklig kommentar att du tycker man ska resonera på samma sätt nu som tidigare (även om du inte riktigt resonerar likadant, det enda som går att utläsa är att du som vanligt tycker att sossarna inte gör fel). Din trovärdighet är inte särskilt hög.

  Björn

  Hej Björn, dels säger jag att restriktionerna absolut kan ifrågasättas, men att det är hyckleri från just högern. Dels drar jag mig aldrig för att kritisera regeringen. Blir onödigt med så slängiga kommentarer om "trovärdighet" då.

  Zina Al-Dewany
 • 13 januari 202209.25

  Ner med Svenonius! Att hon inte avgått tyder på en skev verklighetsbild, att hon tycker att hon gör ett, åtminstone ok jobb. Allt annat tyder tvärtom. Helt sjukt att partiet inte trycker hårdare för hennes avgång eller byte av position. Stockholm må rösta blått men alla kan se att hon inte är rätt för Stockholm. Kolla på ALLA sjukhus, det är helt absurt hur situationen är. Hur ska vi få henne att inse att hon gör mer nytta av att avgå?

  Rösta rött för vården!

  Leo

  Leo

  Hej Leo, ja det skickade ju speciella signaler när Svenonius valdes in i Moderaternas partistyrelse. Så de verkar ju vara nöjda internt.

  Zina Al-Dewany
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.