Utslitna kvinnor måste också kunna drömma

Fler måste få rätt till sjukersättning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetarkvinnor som går i pension kan hoppas på en månadsinkomst på 16 100 kronor. I genomsnitt och före skatt. Många kommer att få nöja sig med mycket mindre.

En man som pensionerar sig från sitt tjänstemannajobb kan däremot förvänta sig att 33 200 kronor trillar in varje månad. Fortfarande i genomsnitt och fortfarande före skatt.

Man måste fråga sig, tror vi verkligen att en kvinna som arbetat i äldreomsorgen eller i en butik efter pension har hälften så stora behov som en man som jobbat på kontor? Tror vi att hon har hälften så stora drömmar eller hälften så mycket hon vill göra efter sitt arbetsliv?

Fokus på pensioner

Så här års brukar LO släppa en jämställdhetsbarometer. Årets rapport sätter lite extra fokus på pensionsfrågan. Som vanligt sätter de konkreta siffrorna ett knivskarpt ljus på klyftorna i det svenska samhället. Det gäller både klasskillnader och bristande jämställdhet.

Att så många kvinnor tvingas leva på så lite efter pensionen har flera orsaker.
Det beror på att kvinnor, särskilt arbetarkvinnor, tjänar mindre. Särskilt om vi tar hänsyn till den tid man kan eller får arbeta. Kvinnor i arbetaryrken är i dag de enda som inte kan betrakta ett fast heltidsarbete som normalt. Nästan hälften arbetar deltid, ofta ofrivilligt. En fjärdedel har tillfälliga anställningar.

De låga pensionerna beror också på att väldigt många arbetarkvinnor faktiskt inte kan arbeta fram till den normala pensionsåldern. Dagens regler gör det nästan omöjligt att få sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. För alldeles för många förvandlas kampen för en rimlig behandling till en byråkratisk mardröm.

Lägre levnadsstandard

Människor som slitit ut sina kroppar i arbetet med att ge andra omsorg eller erbjuda service tvingas ta av sin redan låga pension. För varje månad blir resultatet lägre levnadsstandard varje dag livet ut. Och det beror på medvetna politiska beslut.

Politiska beslut skulle också kunna skapa rättvisare villkor efter arbetslivet.
Inför internationella kvinnodagen kräver LO bland annat att statens avsättningar till det allmänna pensionssystemet ökat. Gårdagens besked om pensionstillägget är ett steg på vägen. Tillsammans satsar vi helt enkelt för lite på pensionerna.

Men man kräver också att reglerna för sjukersättning blir mindre stränga.
Att inte den frågan står överst på den politiska dagordningen är obegripligt. Det kan inte vara meningen att den som slitits ut av sitt arbete ska tvingas betala med livslång fattigdom.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.