Mejla

Ingvar Persson

Kristersson kan inte tiga om partikamratens fiffel

Bengtzboes förklaring duger inte

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det kan finnas många förklaringar till att den moderata riksdagsledamoten Erik Bengtzboe valt att vara skriven i Södermanland även om han tycks ha bott hos sin familj i Stockholm. 158 000 kronor i extra ersättning till exempel.
Det kan också vara så att Bengtzboe, som är invald på en riksdagsplats från Södermanland, vill ha en adress i valkretsen. Kanske förväntar sig hans partivänner i Moderaterna att deras kandidat ska finnas på hemmaplan, i alla fall på pappret.

Uppmuntrande tillrop på Facebook från partivänner i Nyköping ger intrycket att Moderaterna gärna vill räkna in Bengtzboe bland södermanlänningarna.

Motivet spelar ingen roll

Det spelar dock egentligen ingen roll varför Erik Bengtzboe trixat med sin folkbokföring. Det som spelar någon roll är att han uppenbarligen varken har haft sin bostad hemma hos sin mor – Bengtzboe är född 1987 – eller har bott i en sommarstuga som varken är vinterbonad eller har ett fungerande avlopp.

Ändå är det precis det han hävdat, både när han sökt ersättning och när Aftonbladet ställt frågor.

Det är fusk, oavsett om motivet har varit att dra in extra pengar till hushållskassan eller om det varit att ge väljarna i Södermanland intrycket av en lokalförankring som inte längre finns.

Generande krishantering

Försöken att krishantera situationen är uppriktigt sagt rätt generande. Att riksdagsförvaltningen nu tvingas sitta och räkna på hur mycket mindre Bengtzboes ersättning de senaste åren skulle ha varit om han bott i det utkylda sommarhuset i stället för hos sin mamma är faktiskt en förolämpning mot oss alla.

På det hela taget är hela affären mest pinsam. Just därför är reaktionen från den moderata partiledningen så märklig. Rimligen borde de vara rasande, precis som Liberalernas ledning när deras ledamot Emma Carlsson Löfdahl ertappades med småaktigt bidragstrixande. Pinsamheten riskerar ju att drabba hela partiet.

Partiledningen tiger

Partiledaren Ulf Kristersson och gruppledaren Tobias Billström borde kort sagt göra allt för att markera att Bengtszboes agerande inte tolereras. I stället väljer Tobias Billström att lämna en skriftlig kommentar där han med allmänna formuleringar säger att han tar uppgifterna på stort allvar. Felaktiga bidrag ska betalas tillbaka, säger den moderate gruppledaren.

Så förlåtande brukar moderater inte vara när det kommer till bidragsfusk.
Från Ulf Kristersson har det inte hörts ett knyst. Det duger faktiskt inte.
Problemet är inte bara att Moderaterna framstår som ett parti där trixande accepteras. Bilden av politiker som skor sig själva utan att behöva riskera några konsekvenser riskerar också att drabba alla som faktiskt bor där de är skrivna och är petnoga när de redovisar sina kostnader.

Då skadas hela tilltron till det politiska systemet.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Kristerssons tystnad blev Bengtzboes fall

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Erik Bengtzboe

Ulf Kristersson

Nyköping