Mejla

Pernilla Ericson

Äntligen får även Stockholm betala

Förslag för ändrad utjämning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Glesbygden ska få mer. Bild från igenvuxen lekpark vid stängd skola i Kalix kommun i Norrbotten.
Glesbygden ska få mer. Bild från igenvuxen lekpark vid stängd skola i Kalix kommun i Norrbotten.

Klyftorna i landet ska utjämnas genom en förändring av kostnadsutjämningssystemet. Fattiga kommuner får mer, och de rika får betala. Nyheten presenterade statsminister Stefan Löfven på söndagen, i anslutning till sommartalet i Värmland, och han gjorde det tillsammans med ­ministrarna Lena Hallengren och Ardalan ­Shekarabi.

Rent konkret innebär förslaget att omfördelningen mellan kommunerna ökar från 9,7 miljarder till 11,5 miljarder. Kommuner med starkt åldrande befolkning får mer pengar, jämfört med tillväxtkommuner. Redan vid årsskiftet ska förslaget träda i kraft.
Enligt Stefan Löfven skulle förändringen ge Värmland 250 miljoner kronor mer, vilket motsvarar kostnaden för 350 sjuksköterskor. Att Löfven så tryggt kan presentera förslaget om det nya kostnadsutjämningssystemet tyder på att en överenskommelse redan är i hamn med Centerpartiet och Liberalerna.

Sliter sönder samhället

Regeringens förslag är i sig inget revolutionerande. Det är en självklarhet.

Man hjälps åt, därför att ett jämlikt land är ett bättre land.
Klyftor sliter sönder samhället. Klyftor mellan inkomstgrupper, mellan landsbygd och storstad. Det här är politik som försöker åtgärda problemet.

Det ska gå att bo kvar och ha ett bra liv i en kommun med en hög andel äldre. Alla viktiga samhällsfunktioner måste fungera smidigt, inte minst vården. Visst drabbas unga av bostadsbristen i storstäderna, men samhällen som växer gynnas av att unga flyttar in med all sin drivkraft. De delar av Sverige som töms på unga betalar ett enormt högt pris, och det är i sig ett jätteproblem som måste åtgärdas.

Inget att gnälla om

Under övergången ska de kommuner som får betala mer kompenseras med ett särskilt införandebidrag. Men att rika Region Stockholm ska stärka upp glesbygden borde inte vara något att gnälla över. Men som det gnälldes från oppositionen.
– Det är en enorm besvikelse att S i dag lämnar beskedet att svika 2,3 miljoner invånare i Region Stockholm. Beskedet innebär en höjd skatt som motsvarar kostnaden av hela Södertälje sjukhus, säger Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm (M), till Aftonbladet.
Självklart jämför hon inte med Nya Karolinska i Stockholm, det skandalbygge hon själv är högst delaktig i. Hela den vänskapskorruption i Stockholm som kostat bisarra summor, på skattebetalarnas nota. Där kan man tala om svek.
Men låt oss nu hellre tala om jämlikhet.
Hela landet måste leva. Det är en självklarhet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.