Mejla

Anders Lindberg

Vi har inte råd med jobbskatteavdragen

Välfärden kan inte finansieras av luft och goda intentioner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Fredrik Reinfeldt är en av svensk politiks skickligaste taktiker. Enandet av Alliansen och skapandet av Nya Moderaterna var ett genidrag.

Men arvet efter hans politik kastar långa skuggor på ett sätt som nog inte riktigt var tänkt. Reinfeldt tog bort värnplikten och drog ner på försvaret ungefär samtidigt som Ryssland rustade upp och började angripa sina grannländer. Han införde Europas mest generösa flyktingpolitik och i princip oreglerad arbetskraftsinvandring lagom till den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget.

Och han sänkte skatterna med 150 miljarder på tröskeln till en tid när befolkningen blir äldre och grundläggande samhällsservice som skola, sjukvård och järnvägsnät inte längre fungerar.

Man kan ha olika åsikter om försvarspolitik, migration och välfärd men på kort tid har flera av Reinfeldts mest centrala reformer fått rivas upp. Värnplikten är återinförd och gränserna stängda. Nästa Reinfeldt-reform att stryka på foten är sannolikt arbetskraftsinvandringen.

Men elefanten i rummet är självfallet skattesänkningarna. Sverige har i dag inte längre råd att satsa på vård, skola och omsorg. Järnvägens underhåll är så eftersatt att "går som tåget" har blivit ett skämt. I fredags meddelade överbefälhavaren att den planerade försvarsreformen är underfinansierad med ungefär en fjärdedel. Och så fort regeringen satsar någonstans öppnas omedelbart nya hål.

Som med de utlovade jättesatsningarna på polisen och den så kallade "Operation Rimfrost" mot gängkriminella.

– Vi har förvarnat generaldirektören för kriminalvården att han behöver bereda plats. För vi räknar med att det kommer att låsas in väldigt många fler människor än vad som är inlåsta just nu, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa, till SVT Nyheter.

Men si det lär bli svårt, det finns nämligen inte häktesplatser så det räcker. Även på fängelserna är det trångt. Anstalterna med den högsta säkerhetsklassen var i början av november fyllda till 99 procent – bara nio platser stod tomma.

Samhällskostymen är helt enkelt för liten oavsett om det handlar om vårdplatser, poliser, häktesplatser, speciallärare eller regementen. Kostymen behöver växa och då måste skattenivån upp, svårare än så är det inte.
Elefanten i rummet måste upp till diskussion. Det är dags att vi börjar rulla tillbaka även Fredrik Reinfeldts största och mest kostsamma reform: jobbskatteavdragen.

Detta borde vara huvudtemat i samtalen inför en ny skattereform. Tillsammans med ökade kapitalskatter skulle minskade jobbskatteavdrag i ett slag förbättra möjligheterna att rädda skolan, att bygga ut akutmottagningar och vårdcentraler och låta brottslingar sitta bakom lås och bom.

För så hänger det ihop: en fungerande välfärdsstat kan inte finansieras av luft och goda intentioner.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Busch Thors populism undergräver rättsstaten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Reinfeldt

Operation Rimfrost

Moderaterna

Mats Löfving

Flyktingpolitik

Försvarspolitik