Ingvar Persson

Trump borde vara chanslös

Egenintresset styr precis allt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under G20 mötet i Japan för ett år sedan försökte Donald Trump övertala Kinas president Xi Jingping att köpa amerikanska sojabönor och andra jordbruksprodukter. Trump hymlade inte om syftet. Han behövde hjälp att vinna röster i lantbruksdistrikten.

I förbifarten passade den amerikanska presidenten dessutom på att berömma kineserna för att de spärrat in runt en miljon uigurer i koncentrationsläger.

Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Boltons bok om sin tid i Vita Huset är tänkt att ges ut i nästa vecka. Justitiedepartementet i Washington gör vad de kan för att stoppa publiceringen. Det är inte svårt att förstå varför.

Massor av detaljer

Enligt de utdrag ur boken som redan kommit ut är den full av detaljer som beskriver en administration som helt ogenerat sätter det egna intresset före nationen.

Bolton konstaterar att han har svårt att komma på ett enda viktigt beslut som inte drevs av viljan att vinna röster i höstens val.

Vi borde bli överraskade, men det är det ingen som blir. Tvärt om bekräftar historierna så många andra som berättas från Vita Huset. Trump kan mycket lite om världen, han gillar auktoritära självhärskare och sätter i varje läge det egna intresset före allt annat.

Historien om middagssamtalet i Japan är en parallell till den händelse som ledde till riksrättsåtalet mot Trump. Då försökte den amerikanske presidenten hålla inne militärt stöd för att pressa Ukraina att komma med besvärande uppgifter om motståndaren i höstens val, Joe Biden.

Frågorna missar målet

Man kan säga att Bolton bara jobbade ett drygt år i Vita Huset. Man kan också säga att han kanske fått sparken - på den punkten står ord mot ord - och att han antagligen kommer att bli förmögen på sin bok. Dessutom kan man fråga sig varför han inte sagt något tidigare, till exempel under riksrättsprocessen.

Det är rimliga frågor, men de missar målet.

Den fråga världen skulle behöva besvara är nämligen en annan. Hur är det möjligt att en politiker som Donald Trump har kunnat bli vald till världens kanske mäktigaste ämbete? Hur är det möjligt att han mycket väl kan bli omvald, trots alla bevis för att han sätter det egna intresset före landets?

I en demokrati borde det inte gå. Ändå ser vi politiker av Trumps typ befästa sin makt i land efter land.

Boltons bok tycks bekräfta bilden av en politiker som är farlig för sitt land och för världen. Frågan är om det räcker för att stoppa Trump i höstens val.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.