Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Nu är måttet rågat sjukvårdspolitiker

Välfärdskris i både Stockholm och Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius från Moderaterna i Stockholm är ansvarig för länets sjukvårdspolitik. I Stockholm ska över tusen personer varslas men välfärdskris rådet i hela landet.

Irene Svenonius från Moderaterna i Stockholm är ansvarig för länets sjukvårdspolitik. I Stockholm ska över tusen personer varslas men välfärdskris rådet i hela landet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Plötsligt står Stockholms sjukvård i en fullskalig hagelstorm av varsel.

Eller plötsligt och plötsligt. Den som följt regionens ekonomi och alliansstyrets experiment med vårdval och bygget av ett lyxsjukhus kan bistert konstatera att det var hitåt allt barkat hela tiden. Förr eller senare kollapsar det konsultinhyrda luftslottet och då får patienter och sjukvårdspersonal ta smällen. I våras varslades 500 från Nya Karolinska, härom veckan 600 till. Nu kom också nyheten att varslen spridit sig till två andra Stockholmssjukhus där 200 varslas. Totalt försvinner 1300 tjänster, främst läkare och undersköterskor.

Moderaterna gömmer sig

Vid Karolinskavarslen försökte regionens ansvariga politiker med moderaten Irene Svenonius i spetsen gömma sig bakom sjukhusdirektören. Då hette det att personalneddragningarna beror på den nya "slimmade" organisationen och inget som skulle drabba vare sig patienter eller kvarvarande personal. Facken höll inte med, och det senaste dygnets varsel kan knappast skyllas på någon sorts rationell verksamhetsomläggning.
Ingenstans i Sverige stavas nämligen vårdens problem för mycket personal.

Sanningen är att pengarna är slut. Men det är å andra sidan sant i resten av landet också.

Magdalena Andersson måste vakna

Aftonbladet har under hösten skrivit om en välfärd i kris. Kommuner och regioner runt om i hela landet sparar. Från äldre i Motala som hotades av kalla lokaler till förskolor i Östersund som drog in barnens pepparkakor. På det också till reportage efter reportage om personal som gråter sig igenom sina arbetspass. SVT rapporterade senast i söndags att 8 av 10 kommuner planerar ytterligare besparingar.

Det är alltså inte bara Stockholmsmoderater som måste vakna. Väckarklockan borde skära i S/MP-regeringens öron också. Den svenska välfärden står inför en resurskris som bara Magdalena Andersson kan lösa. Vi behöver mer pengar på rätt platser, inte bara för att slippa nya varsel och nedläggningar, utan för att välfärden också kan byggas ut. Behoven av vård och omsorg minskar nämligen inte. Våra äldre blir fler samtidigt som fler sjukdomar kan behandlas och botas.
Läkarna och undersköterskorna behöver alltså fler kollegor. Äldreboendena mer personal. Och nog ska barn kunna få pepparkakor till jul.

Välfärdskistan läcker. Stockholmsmoderaterna lyckades bara spränga upp landets största hål.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

Någon bör skaka galler efter NKS

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Irene Svenonius

Välfärd

Magdalena Andersson

Sverige

Vård & omsorg

Sjukvård