Mejla

Ingvar Persson

Privatiseringen av AF måste ställas in

Ge beskedet direkt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det råder rusning till landets arbetsförmedlingar. Bara under förra veckan anmälde sig mer än 25 000 människor. Under mars har nästan 50 000 varslats. Enligt fackförbundet ST är läget för de anställda på Arbetsförmedlingen inte långt från bristningsgränsen.

Regeringens förslag i förra veckan gör att fler får a-kassa, och högre ersättning. Men pengar räcker inte mot massarbetslöshet. Det behövs subventionerade anställningar som extratjänster och nystartsjobb. Och det kommer att behövas utbildningsplatser, massor av utbildningsplatser.

Då kan inte den myndighet som ska göra jobbet plågas av ovisshet. Det gör Arbetsförmedlingen.

Fick viss arbetsro

Innan jul skapade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en viss arbetsro när hon tvingades backa om tidsplanen. Men då vista vi ingenting om coronapandemin eller att världen skulle vara på väg in i en recession. Vi visste ingenting om nio procents arbetslöshet eller om tre procents minskad BNP.

Centerpartiets Emil Källström har lovat "kratta manegen" för Arbetsförmedlingen och Eva Nordmark säger att förhandlingarna om privatiseringen är pausade. En ny bedömning ska göras efter påsk. Den kan bara komma till en slutsats.

Ge besked direkt

Ställ in hela privatiseringen, och ge beskedet direkt. Den politiska processen får börja om när pandemin har dragit förbi och ekonomin har repat sig. Det kommer dessvärre att ta tid, långt bortom nästa val.

Politiskt är det kanske en prestigeförlust för Källström och ändå mer för hans partikamrat Martin Ådahl. Det är han som tillsammans med lobbyisterna på arbetsgivarorganisationen Almega hittat på privatiseringsprojektet.

Men i den här situationen borde politisk prestige vara billig, i alla fall i relation till ansvar för en fungerande arbetsmarknadspolitik. Och för Almegas medlemsföretag i utbildningsbranschen kommer det att finnas mer än nog att göra.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Arbetslösa behöver ha pengar redan nu

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Nordmark

Arbetsförmedlingen

Martin Ådahl

A-kassa