Mejla

Karin Pettersson

Bra budget – men överspelad direkt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det har hänt något med den svenska politiska debatten de senaste månaderna. Från att enögt fokusera på ansvar och förtroende, finns energin nu i välfärdsfrågorna.

Det är bra, av flera skäl. Det sätter fokus på ideologi och framtid, och det gör de politiska alternativen tydligare.

Och det kommer, om det håller i sig, att leda till att Fredrik Reinfeldt förlorar valet nästa år.

Innehållet är bra

I dag presenterade Socialdemokraterna sin budget för 2014. Den innehåller mycket bra politik. Särskilt viktiga är satsningarna på fler platser till högskolan och mindre klasser i grundskolan. Viktiga är även en bättre arbetslöshets- och sjukförsäkring, kraftsamling mot ungdomsarbetslösheten, insatser för att förbättra situationen i vården och för barnfamiljer.

Problemet med Socialdemokraternas budget är inte dess innehåll. Det är att den mycket snabbt kommer att vara överspelad.

Vid nyår införs den stora skattesänkning som Anders Borg kallar femte jobbskatteavdraget. Socialdemokraterna har sagt att den blir kvar om de vinner valet.

Pengarna slut

Problemet med det beskedet är att det blir väldigt svårt för Stefan Löfven och Magdalena Andersson att argumentera för att resten av deras politik faktiskt kommer att kunna genomföras.

Anders Borg har med sina skattesänkningar gjort av med hela reformutrymmet för nästa mandatperiod. Enligt Konjunkturinstitutet går det helt enkelt inte att både behålla nivån på välfärden, Borgs skattesänkningar och överskottsmålet i statens finanser. Vi kommer att behöva välja.

För liten skillnad

Socialdemokraterna finansierar en del av sin politik genom att säga nej till några av Anders Borgs allra dummaste förslag, som sänkt krogmoms och lägre arbetsgivaravgifter för unga. Men det räcker inte – skillnaderna i politiken blir ändå för små.

Retoriskt, eftersom Löfven får svårt att med trovärdighet attackera Reinfeldts skattesänkningar när han accepterar de flesta av dem.

I sak, eftersom Socialdemokraterna om de vinner kommer att ha svårt att finansiera det de faktiskt vill göra.

Val handlar om framtiden. Det människor i Sverige undrar nu är inte vad Socialdemokraterna hade gjort om de suttit vid makten i dag, utan vad de tänker göra om de faktiskt vinner valet. På den frågan har dagens budget inget svar.

Bättre att ta strid

Stefan Löfven satsar nu på att Anders Borg kommer att lova väljarna ett sjätte jobbskatteavdrag nästa år, och att Socialdemokraterna kan gå till val på att säga nej till det.

Det hade varit bättre om han hade vågat ta strid för sin egen politik.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson