Mejla

Eva Franchell

Fredrik Reinfeldt måste bli befriad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I bland säger kroppen mer än ord.
I bland säger kroppen mer än ord.

Fredrik Reinfeldt sitter helt still.

Under nästan en timme sitter han rätt upp och ner i fåtöljen. Vågar inte luta sig tillbaka. Rör sig egentligen inte alls.

I bland säger kroppen mer än ord. Den som är nyfiken på vår statsminister borde verkligen titta på kvällens SVT-sända terapisession med Fredrik Reinfeldt. Den sänds i SVT2 klockan 20.00 i kväll och efter det när ni vill på SVT Play.

Se hur han sitter med fötterna precist placerade bredvid varandra medan han svarar på terapeuten Poul Perris frågor. I bland far händerna i väg – då är han engagerad – men sedan knäpper han dem igen stillsamt i knät.
 

Han är en man som tyngts av ansvar. Han berättar att han vaknar varje morgon och vet vad han ska göra. Han ska styra landet, bära det ansvar som folket lagt på hans axlar. Det är han som har "ansvar för ansvaret".

Inte konstigt att han sitter så stelt i stolen.

Från början var det mer liv i den reinfeldska kroppen. Som liten ville han bli basketproffs precis som Glenn Berry som besökte Tensta Tigers på 70-talet. Fredrik Reinfeldt nådde honom till magen, men sedan kom tillväxten av sig. Den 188 centimeter långe Fredrik Reinfeldt fick välja ett annat mål än basketkorgen. Det blev elevrådet, värnpliktsriksdagen, ungmoderaterna. För terapeuten berättar han att han alltid tagit ansvar.

Det ligger naturligt för den äldste i syskonskaran.

Ändå beskriver han sin barndom som lycklig. Att han hoppade över radhushäckarna i Bromsten mellan Tensta och Rinkeby. Och kanske överdriver han lite grann för Bromsten är väl ändå villaområdet söder om förorterna. Men han vill väl inte förhäva sig.

Han håller tillbaka. Knäpper händerna i knät. Jag är en vanlig man, säger han.

Terapeuten lutar sig tillbaka, men patienten följer inte efter. Han tog ansvar redan i fjärde klass, blev elevrådsordförande och drev förändringsprocesser för till exempel bättre skolmat. Han har alltid gått först och lett andra. Han lutar sig snarare framåt i fåtöljen.

När han får frågan om vad som är allra viktigast svarar han: "Frihet, att få fatta egna beslut." 

Fredrik Reinfeldt tycker alltså att frihet är viktigt med pratar bara om ansvar och kontroll. Han måste ta hänsyn till landets historia och medborgarna kan inte bete sig hur som helst.

– Människan är komplex, säger han. En blandning av goda föresatser och mer källarplan som är lite mer dystra och mörka.

Fredrik Reinfeldt har inga mål utan menar att politik, demokrati och ideologi handlar om att vädja till människors bättre sidor väl medveten om att de också har destruktiva.
 

Fredrik Reinfeldt är en konservativ man. Han pratar om friheten, men menar att människor måste tämjas och sättas på plats. Den är han som tyglar folket och det tar uppenbarligen på krafterna.

Detta måste få ett slut. Någon måste befria honom från allt detta ansvar.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN