Ett fiasko för Reinfeldt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsrådsberedningen meddelade i natt att Ulrica Schenström lämnat in sin avskedsansökan från posten som statssekreterare. Tidigare hade hon begärt ledigt under en begränsad tid.

Beslutet är logiskt. Trycket blev för stort på Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare.

Det är ett personligt bakslag för Ulrica Schenström och ett politiskt fiasko för statsministern.

Fredrik Reinfeldt har förvärrat en situation som regeringen kunnat klara genom att vara öppen från början och mer ödmjuk inför de berättigade frågorna. Tre moderata ministrar har redan lämnat regeringen. Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò var dåliga utnämningar. Mikael Odenberg avgick på försvarspolitiken. Nu är det Reinfeldts högra hand som vill lämna.

Stormen kring Ulrica Schenström blev allt kraftigare utan att Reinfeldt agerade på något genomtänkt sätt. Istället valde han att gå till motattack mot de journalister som begärde besked. Han snärjde in sig i motsägelser och felaktiga svar.

Ulrica Schenströms avgång försvårar för Reinfeldt också i det fortsatta regeringsarbetet.

Schenström har hållit statsråden och de politiska tjänstemännen i öronen och stoppat läckor om motsättningar i regeringskansliet. Det har skapat en bild av regeringen som är påfallande annorlunda än tidigare gånger, då konflikter inom borgerliga koalitionsregeringar snabbt blivit offentliga.

Nu blir det svårare för regeringschefen att styra bilden av alliansen. Ulrica Schenström är inte lätt att ersätta. Dessutom har förtroendet för Reinfeldt minskat.

Om statsministern sköter en sån här sak så illa, hur ska han klara att hålla ihop regeringen när det drar ihop sig till nästa val och konkurrensen mellan de borgerliga partierna ökar?

ME