Mejla

Ingvar Persson

Busch Thor finns i en parallell värld

Det är klart att Åkesson vill ha inflytande

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET

Ibland är det inte lätt att avgöra om Kristdemokraternas ledare befinner sig i ett alldeles parallellt universum. Hon säger så konstiga saker.

Som efter hennes och Ulf Kristerssons försök att utsätta Björklund och Annie Lööf för klasstryk i tisdags. Ebba Busch Thor fick frågan om verkligen Sverigedemokraterna kan betraktas som ett pålitligt stöd utan att få något tillbaka?

En rätt ilsken Kristdemokratisk ledare svarade: ”Sverigedemokraterna skulle ju ta en enormt stor risk om de började ställa krav som gör att en sådan regering som är rakryggad och står upp för Alliansens grundläggande värderingar tvingades avgå”.

Talar om väljarnas dom

En enorm risk? Om vi utgår från att Ebba Busch Thor inte talar om himmelska eller världsliga makter som skulle slå ner på Jimmie Åkesson och hans gäng får vi väl anta att hon tänkte på väljarnas dom.

Väljare som röstat för en rakryggad regering som står upp för Alliansens värderingar – vad det nu betyder i dag – skulle bli besvikna. Det är antagligen sant. Men de 1 135 627 personer som la sin röst på Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna röstade inte för en alliansregering.

Sverigedemokraternas väljare röstade för att uttrycka ett missnöje med det ena eller det andra, och nästan alltid med migrationspolitiken. Sd:s väljare har röstat på Åkesson eftersom de anser att de andra partierna inte lyssnar på deras åsikter. Och därför att andra partier väljer att inte tala med deras politiska ledare.

Åkessons risk är medgörlighet

Den politiska risk Jimmie Åkesson löper är att hans väljare uppfattar honom som alltför medgörlig. Att han nöjer sig med för lite, som att Kristersson lovat en utredning om permanent hårdare migrationsregler. Men fortfarande utan att tala med Sverigedemokraterna.

Åkessons politiska program må vara orimliga, men hans krav på inflytande för att ge sitt stöd är det inte.

I Ebba Busch Thors parallella universum är Jimmie Åkesson redan en del av Alliansens underlag. Men han är inte fin nog att påverka politiken.

I den verkliga världen låter det som en usel plan för samarbete.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM