Mejla

Eva Franchell

Döden för galleriorna

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Försäljningen av secondhand har ökat och kanske har vi nått en gräns för hur mycket nytt vi kan handla”

KLAPPARNA FÅR LIGGA KVAR Svenskarna handlar allt mer på nätet och väljer bort de stora shoppinggalleriorna. Trots det framhärdar våra kommunpolitiker och nya gallerior byggs runt varenda svensk stad.
Foto: JAN-ERIK HENRIKSSON/SCANPIX
KLAPPARNA FÅR LIGGA KVAR Svenskarna handlar allt mer på nätet och väljer bort de stora shoppinggalleriorna. Trots det framhärdar våra kommunpolitiker och nya gallerior byggs runt varenda svensk stad.

Drar ni också ner på julklapparna i år?

Julhandeln går trögt och våra spanare rapporterar om tomma shoppinggallerior. Under hela hösten har handeln backat­ och nu verkar förhoppningarna på julhandeln ha varit förgäves.

Efter sexton rekordår ser det ut som om årets julhandel stannar på kanske plus en procent och det är knappast vad handeln­ hoppades på. Det finns butiker som redan börjat rea ut sina varor.

Varuhusen ekar tomt

Det kanske inte är en händelse att årets julklapp är en matkasse. Och då handlar det inte om mat som köpts på Ica eller Coop, utan om en internetbeställning på mat som ska komma under nästa år. Näthandeln­ har ökat med tio procent och utan­ den hade julhandeln slutat på minus­.

Den som tycker att det ekar tomt i varuhus­ och gallerior har alltså rätt. Svenskarna sitter hemma och beställer böcker, kläder och mobiltelefoner på nätet­. Dagens Nyheter rapporterar att posten under tisdagsnatten hanterade 352 000 paket vilket är det enda verkliga rekordet i årets julhandel.

Överetableringen är ett faktum

De som har jobb har pengar, men de struntar i alla nya shoppinggallerior och sitter hemma vid datorn och handlar när disken är klar och barnen gått och lagt sig.

Ändå framhärdar svenska kommun­politiker. Runt varenda svensk stad byggs nya shoppinggallerior trots att över­etableringen redan är ett faktum. Värst av alla är kanske Moderaterna i Stockholm som vill lägga en galleria på 35 000 kvadratmeter mitt på Slussen.

Näst värst är sannolikt Moderaterna i Nacka kommun. Med bara några kilo­meters mellanrum har kommunen etablerat­ två gigantiska köpcentrum. Nackaborna har inget vanligt torg, inga gator­ där de promenera och stöta på varandra­. I stället får de ta bilen, det är fem minuters­ motorväg mellan köp­centrumen.

Förebilden är amerikansk, men precis som i USA riskerar Nacka snart att stå med övergivna köplador när bensinen blivit för dyr och matkassen beställs på internet.

Annat än shopping

Vi kommer inte att sluta att handla i butiker­, men vi kommer att välja våra butiker med större omsorg. Försäljningen av second hand har ökat och kanske har vi nått en gräns för hur mycket nytt vi kan handla. Yvonne Ingman på Svensk handel tror att den minskade handeln under­ 2011 tyder på varumättnad och minskad konsumtionslust.

Årets julhandel är ännu ett tecken på att helgen handlar om annat än shopping. Sedan återstår bara att se hur lång tid det tar innan Moderaterna inser att en stad inte längre kan byggas av shoppinggallerior.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN