Ledare

Inte konstigt att folk blir förbannade

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalanden om att svenska folket får bereda sig på att jobba tills de fyller 75 år har fortsatt att spöka. I dag mötte Reinfeldt sina regeringschefskollegor från Norden, Baltikum och Storbritannien på Fotografiska museet i Stockholm för diskussioner om pensioner och kvinnligt företagande.

I sitt tal upprepade Fredrik Reinfeldt att fler behöver arbeta längre upp i åldrarna, ja vissa kanske till och med uppemot 75 års ålder om vi ska klara av att ha pensionssystemen och välfärden intakt.

Men ingenstans berörde statsministern de saker vi måste komma till rätta med innan en höjning av pensionsåldern kan diskuteras utan att folk blir rasande.

För LO-medlemmar är den genomsnittliga pensionsåldern i verkligheten ­mellan 60 och 62 år. För alla löntagare ligger den på 64 år. I dag skriver Aftonbladet om att medellivslängden i Pajala ligger på 74,5 år.

När den borgerliga regeringen tillträdde 2006 skar man snabbt ner på arbetsmiljöarbetet. Arbetslivsforskningen bortprioriterades och man  skar ner resurserna till arbetsmiljöinspektioner. I dag når Sverige inte upp till den internationella arbetsorganisationen ILO rekommendationer på en arbetsmiljöinspektör per 10 000 anställda.

Under 2011 omkom sammanlagt 61 personer i samband med arbetsplatsolyckor. I regeringens senaste budget fanns inte en krona avsatt till Arbetsmiljöverkets arbete med regler för en god arbetsmiljö.

I sak är det inget konstigt att Fredrik Reinfeldt vill överväga möjligheten att höja pensionsåldern eftersom vi lever längre. Men det finns något som skaver. På samma tid som den grupp som har högst inkomster höjt sin medellivslängd med sju år har den fattigaste delen av befolkningen höjt sin medellivslängd med sex månader.

Om man med hänvisning till längre livslängd tycker att vi bör höja vår pensionsålder så måste man från politiskt håll också ta den ojämlikheten på allvar.

Det gör inte Fredrik Reinfeldt och hans regering. Inte konstigt att folk blir förbannade.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!