Mejla

Ingvar Persson

Arbetsgivare vill dumpa lönerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kan en person som har jobbat för Skogsstyrelsen i sju år räknas som oerfaren?
Kan en person som har jobbat för Skogsstyrelsen i sju år räknas som oerfaren?

LEDARE

Kan man säga att den som under mer än tio år till och från arbetat åt Skogsstyrelsen saknar erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden? Ja, det tycker i alla fall Skogsstyrelsen. För den anställde handlar det om mycket pengar.

En medlem i GS-facket har enligt tidningen Dagens Arbete under flera år haft olika former av anställningar åt den statliga myndigheten Skogsstyrelsen. Senast handlade det om ett projekt som inleddes med sex månaders praktik och som sedan övergick i en ettårig anställning. Nu har personen fått ett nytt jobb, åt Skogsstyrelsen i projektet Gröna Jobb.

Enligt facket borde det ge en månadslön på ungefär 23 000 kronor. Arbetsgivaren vill däremot bara betala 17 000. Och konflikten handlar alltså om vad som ska räknas som erfarenhet.

I det senaste kollektivavtalet mellan GS-facket och Skogsstyrelsen står att sysselsättning och praktik inte ska gälla som arbetslivserfarenhet vid lönesättning. Avsikten var att underlätta för nyanlända och långtidsarbetslösa.
Nu vill arbetsgivaren använda den formuleringen för att bara behöva betala ut avtalets lägsta lön till en person som varit anställd ett helt år av myndigheten. I praktiken betyder det att fastna i ett evigt låglöneträsk. Facket anser att det är fel. En anställning är varken sysselsättning eller praktik.

Tvisten kommer att avgöras i Arbetsdomstolen, men oavsett hur den dömer kan det finnas något viktigt att lära för den svenska fackföreningsrörelsen.
Det gäller att hålla hårt i villkoren när det förhandlas om etableringsjobb, inträdesjobb eller vad det nu kallas. Om avtalen - eller rent av lagen - ger utrymme för en permanent låglönemarknad kommer det att utnyttjas av arbetsgivarna.

Då kommer också den som har arbetat i sju år att räknas som oerfaren, och människor kommer att fastna i ett arbetsliv med löner som knappast går att leva på.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven behöver vänsterns röster

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skogsstyrelsen

Lönesättning

Arbetsdomstolen