Mejla

Anders Lindberg

Vänstern i Göteborg släppte fram högern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Daniel Bernmar, lokal vänsterledare
Daniel Bernmar, lokal vänsterledare

LEDARE

Alliansen i Göteborg gjorde ett katastrofval. Med bara 24 mandat av 81 är man en spillra av sitt forna jag. Dessutom brände man snart efter valet relationen till valets vinnare, det lokala missnöjespartiet Demokraterna. Den samlade vänstern är betydligt större och har 36 mandat, det räcker inte till majoritet men bra nära.

Ändå valde kommunfullmäktige i torsdags Axel Josefson (M) till kommunstyrelsens ordförande och släppte igenom Alliansens budget.

– Göteborgarna vet ju inte vem jag är, sa Josefson när Csaba Bene Perlenberg från GT:s ledarsida intervjuade honom nyligen.

Ändå styr han alltså snart rikets andra stad. Alltihop kan låta lite märkligt men vid den slutliga voteringen stod alliansens budgetförslag mot Socialdemokraternas. I det läget valde Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ att lägga ner rösterna så att Alliansen vann. Att Vänsterpartiet släppte fram högerns politik är kulmen på ett bråk som varat sedan valet. Det är som att bevittna en tågkrasch i slow motion - och konsekvensen är nu att göteborgarna drabbas av högerpolitik trots att det var onödigt.

”Team Bernmar”

Bakgrunden till haveriet är delvis politiskt. Socialdemokraterna har försökt hitta ett blocköverskridande samarbete vilket Alliansen inte varit intresserade av. Det har retat upp främst Vänsterpartiet som gjorde ett väldigt bra val. Den lokale vänsterledaren Daniel Bernmar har, får man nog säga, spelat högt och utropade ett eget vänsterblock - de rödgrönrosa - utan S och ingick sen en valteknisk samverkan med Alliansen.

Låter det rörigt? Resultatet blev att Socialdemokraterna och "team Bernmar" vägrade rösta på varandras budgetförslag och att Alliansen därför vann.

Men konflikten handlar i huvudsak om bristande personkemi på vänsterkanten. Att detta nu går ut över de göteborgare som mest behöver den kommunala välfärden är faktiskt för ynkligt. Samtidigt är alla fyra partierna folkrörelser, att intrigerna vid Gustav Adolfs torg kan tillåtas få sådana här konsekvenser är helt orimligt.

Medlemmarna i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ borde ställa krav om bättring, inte jamsa med när partiernas ledningar bråkar med varandra i sociala medier inför öppen ridå. En möjlighet är att de låser in sina fullmäktigeledamöter i Feskekörka och inte släpper ut dem innan de antingen kommit överens - eller avgått.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Vänsterpartiet låter Moderaterna regera

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Alliansen

Socialdemokraterna

Miljöpartiet