Mejla

Susanna Kierkegaard

Så skapades det polska monstret

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Chefsdomare Małgorzata Gersdorf i dörren till polska högsta domstolen, morgonen den fjärde juli.
Chefsdomare Małgorzata Gersdorf i dörren till polska högsta domstolen, morgonen den fjärde juli.

Chefsdomare Małgorzata Gersdorf spejade lugnt ut över massan av journalister och demonstranter kring Högsta domstolen i Warszawa. Polens regering pensionerade henne i förrgår, men Małgorzata Gersdorf fortsätter gå till jobbet.

För ett halvår sedan bestämde det polska regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, att pensionsåldern i Högsta domstolen skulle sänkas. Det innebär en tvångspensionering av mer än en tredjedel av domarna. Framstående polska jurister och professorer har beskrivit projektet som en "konstitutionell statskupp".

Satsar på medborgarna

För att förstå hur nedmonteringen av en modern demokrati går till bör resten av Europa titta noga på PiS. Den nuvarande polska regeringen har gett folket välbehövlig bekräftelse, ekonomisk hjälp och välfärd. De är en kontrast mot tidigare styren som plågat landet med besparingar trots ekonomiska framgångar.

PiS började sin mandatperiod med att meddela att Polen nu är tillräckligt rikt för att satsa på medborgarna, höjde barnbidraget och drog tillbaka förra regeringens höjning av pensionsåldern. De bryr sig om folket och visar det tydligt i budgeten. Medborgarna känner sig uppskattade i stället för bortglömda.

Ser domstolen som en elit

Med det i åtanke är folkets överseende med avvecklingen av demokratin mer begripligt. 2016 tyckte bara 39 procent att det var "väldigt/ganska viktigt" att regeringen i praktiken politiserade konstitutionsdomstolen samma år.

Enligt det polska regeringspartiets egna narrativ ger de sig på en etablerad elit. Domarna i Högsta domstolen är makthavare som förtjänar att tvångspensioneras och bli av med sina höga löner.

Från Sverige kan vi följa live hur nedmonteringen av en rättstat går till i modern tid. Märk att tre ingredienser krävs för att ett parti ska kunna störta en modern demokrati: folkligt missnöje, en fiende och makt. I Sverige fattas bara den sista av de tre.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.