Mejla

Åsa Petersen

Moderaternas tur att skälla på invandrarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna är ”vi”. Invandrarna och flyktingarna är ”dom”. Migrationsminister Tobias Billström lyckas i Dagens Nyheter skriva en debattartikel som gör slut på föreställningen att Sverige tillhör människorna som bor här. Alla människor, alltså. Nej, nu är det ”vi” som ska lära ”dom” hyfs.

Stackars, stackars svenskarna. Billström och hans moderata arbetsgrupp beklagar ”en utpräglad rädsla” för att kommunicera ”helt fundamentala värderingar”. Av oro för att ”missförstås eller utpekas som främlingsfientlig” vågar ”vi” inte berätta vilka krav som gäller i Sverige.

Billström skriver det mellan raderna: människorna som flytt hit är väsenskilda från de som redan bott här i många generationer. De nya svenskarna förstår sig inte på demokrati och mänskliga rättigheter. De är inte lika civiliserade.

Tongångarna känns igen från folkpartiets tidiga 2000-tal. Mauricio Rojas hävdade att kriminalitet finns nerlagd i vissa invandrargruppers kulturarv. Språktest ställdes som krav för medborgarskap, för att visa betydelsen av det ”svenska”. Leijonborg och Björklund hojtade ”att ställa krav är att bry sig”. Nu har moderaterna svalt argumentationen hel.

För att fiska i grumliga vatten, som det brukar heta. Alliansens opinionssiffror är botten. Sverigedemokraterna tycks vinna sympatier. Moderaterna verkar tänka: vi skäller på invandrarna. Så kan de som vill göra invandrarna till syndabockar slippa högerextremerna och rösta på oss i stället.

”Det räcker inte att lära sig halva sanningen om Sverige”, skriver Billström i ett försök att utmåla nya svenskar som Sveriges problem. För att sedan beklaga diskrimineringen på arbetsmarknaden: ”arbetsplatserna blir dåliga föredömen för unga invandrare så länge vi betraktar jobbet som ett slags andra vardagsrum där vi pyntar och inhägnar och inte alls vill ha främlingar nära oss.”

Hur tror moderaterna att diskrimineringen på arbetsmarknaden, den strukturella rasismen över huvud taget, ska kunna minska om migrationsministern samtidigt beskriver invandrarna som några som kan skapa ”grogrund för allvarliga konflikter”?

Moderaternas lösningar är benhårda. Introduktionen för nyanlända ska ”överföra grundläggande värderingar, lagar och regler till människor som kommer från andra kultur-er”. Som om flyktingar vore ociviliserade vid ankomsten.

Den ”enklare tjänstesektorn” ska växa sig stark. Som om flyktingar som grupp vore okvalificerad arbetskraft, bäst lämpad att städa hemma hos andra.

Som kronan på verket, regeringens förslag om försörjningskrav för anhöriginvandring. Det splittrar familjer. Skiljer svårt utsatta barn från sina föräldrar.

Sverige har integrationsproblem. De som kallas ”invandrare” är oftare arbetslösa och lever oftare fattigt. Har mindre makt över samhället och sina egna liv. Lösningen är knappast att som moderaterna formulera principen ”Acceptera och bli accepterad!” – en slogan som säger att felet är de nya svenskarnas.

Nej, ordet måste vara respekt. För andra och för dig själv.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN