ÅSIKT

Skamligt porta barn från dagis

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Straffa inte barnen för deras föräldrars handlingar

8 APRIL 2008. Kommuner portar barn från dagis när deras föräldrar inte betalar avgiften. På fem år har minst 2?200 barn stängts av från förskolor och fritidshem i Sverige, visar en undersökning som TV?4 har gjort.

Gävle kommun ligger i topp. Där har 188 barn mist sin barnomsorg de senaste åren.

”Vi får en ohållbar situation om föräldrarna inte betalar, någonstans måste vi dra en gräns”, säger socialdemokraten Jens Leidermark till TT. Han är ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Gävle. Där tar det mellan en och tre obetalda räkningar innan barnen stängs av. En avbetalningsplan erbjuds alltid först.

Barnpsykologen Ann-Charlotte Smedler är kritisk till att kommunerna sätter ekonomin före barnen:

”Det blir ju en bestraffning. Barnen har ju inte gjort någonting, men det blir de som straffas hårdast för vuxenvärldens tillkortakommanden.”

En befrielse

Kommunerna borde lyssna på Smedler. Barn med föräldrar som inte betalar dagisräkningarna behöver sociala kontakter utanför hemmet. Obetalda dagisräkningar är ett tecken på att något i familjen inte fungerar. Om livet hemma är fattigt och hårt, kan det vara en befrielse att få komma till dagis eller fritis och få leka och äta. Förskollärare blir viktiga vuxna som ser barnen när föräldrarna av olika anledningar inte orkar.

Det verkar inte Jens Leidermark i Gävle förstå.

”Är hemmamiljön dålig eller ekonomiskt ansträngd kan föräldrarna ta hjälp av socialtjänsten. Och är en förälder arbetslös kan ju barnet vara med denne”, säger han.

Räcker inte

Att bara ”erbjuda en avbetalningsplan” räcker inte. Kommunerna borde inte få straffa barn för deras föräldrars obetalda räkningar. I?stället för att stänga av barnen från dagis, borde kommunerna skicka ärendet vidare till kronofogden. Barnen behåller alltid sin dagisplats. Vuxenvärlden fixar det ekonomiska.

Samma princip måste gälla bostäder. Bara i januari i år vräktes 66 barn från sina hem tillsammans med föräldrarna. Kronofogden tror att cirka 1?500 barn kan drabbas under 2008. Alliansregeringen vill stoppa vräkningar av barnfamiljer genom bättre samarbete inom kommunerna och med fastighetsvärdar. Dessutom upprättas en ”skamlista” över kommuner som vräker barn.

Det är dags för en liknande skamlista med kommuner som portar barn från dagis. Problemet är bara att drygt 80 procent av landets kommuner skulle hamna på den.

Vilken skamfläck för Sverige.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM