Mejla

Anders Lindberg

Skönt med lite riktig S-politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I vårbudgeten ska de tio välfärdsmiljarderna till kommunerna att permanentas.
I vårbudgeten ska de tio välfärdsmiljarderna till kommunerna att permanentas.

I dag höll regeringen pressträff inför vårbudgeten. Den innehöll två glada nyheter. Samarbetet mellan regeringen och Vänsterpartiet höll och kommuner och landsting får tio miljarder till verksamheten.

Den lilla brasklappen är att det är samma pengar som de fick i höstas som "extrapengar", med skillnaden att de nu permanentas. Det är dock en mycket viktig skillnad och något denna ledarsida drivit länge.

Fler anställda

Kommuner och landsting har stora behov av mer personal, inte minst som ett resultat av flyktingkrisen. Både politiker och fackliga företrädare har länge varnat för att läget är akut, bland annat när det gäller socialsekreterare.

De tio miljarder som dagens pressträff handlade om är nödvändiga för att täcka de luckor som redan finns. Det är också avgörande att pengarna inte är "extra" utan kan användas för riktiga anställningar.

Vänsterpartiet

För Vänsterpartiet innebär beskedet en seger. Alliansen har länge kampanjat för att regeringen ska dumpa dem till förmån för att bedriva mer borgerlig politik. Men om den rödgröna regeringen på sikt ska kunna bygga en progressiv majoritet behövs vänstern.

Även röster inom Vänsterpartiet har varit kritiska till samarbetet men det är svårt att se ett rimligt alternativ i dagens politiska landskap. Mer bråk till vänster om blocklinjen leder bara till att Alliansen stärks.

Traditionell S-politik

Att satsa på kommuner och landsting är traditionell socialdemokratisk politik. Sverige brukade vara världsmästare i samhällsbyggnad. Men det är även ett pragmatiskt sätt att hantera de flyktingar som kommit hit.

Välfärdsstaten är vårt viktigaste verktyg för att ta emot och börja integrera de som kommit. Men det behövs även nya skolor, barnavårdcentraler och sjukhus när vi blir fler svenskar.

Tio miljarder är en bra början.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.