Mejla

Jonna Sima

Prins Daniel gör rätt klassanalys

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Prins Daniel och prinsessan Estelle.
Prins Daniel och prinsessan Estelle.

LEDARE

I helgen har en intervju i TV4 med prins Daniel, som talar om hälsa, fått stor spridning på ­sociala medier.

– Det som är mest upprörande är att hälsa är ojämlikt och har blivit en klassfråga, sa prinsen till journalisten Jesper Börjesson.

Det hör inte till vanligheterna att en kunglighet talar om klass. Men här sätter faktiskt prins Daniel fingret på orsaken till de ökande skillnaderna i hälsa i Sverige. 

– Bor man i ett socioekonomiskt svagt område är risken för att få diabetes tre gånger så hög som om man bor i ett privilegierat område. Det är inte ­värdigt vårt land.

Prins Daniel har helt rätt i det. Skillnaderna i hälsa, sjukdomsrisk och beräknad livslängd är i dag alldeles för stora. Samhället skiktas i en del där man springer maraton­lopp och äter ekologiskt, medan en annan del tillbringar allt för mycket tid framför skärmar och äter onyttigt.

Personer med högskoleutbildning kan räkna med nästan sex år längre liv än de som bara gått grundskolan. Den lilla grupp som saknar utbildningsuppgift beräknas leva drygt 15 år kortare än högskoleutbildade. Utbildning och inkomst påverkar vår hälsa i stor utsträckning.

Stress påverkar fostret

Den svenska forskaren Petra Perssons arbete på området har uppmärksammats av självaste Barack Obama. Hennes forskning visar att stress i fosterstadiet kan göra barnen sjuka och mer deprimerade. I ljuset av annan forskning som har visat att mammor med låga inkomster är mer stressade skulle effekterna av stress delvis kunna förklara varför fattigdom går i arv, enligt Petra Persson.

Prins Daniel har startat organisationen Generation Pepp, Gen-Pep, som ska sprida kunskap och inspirera unga och ­deras föräldrar att vilja leva ett aktivt och hälsosamt liv. Alla ­initiativ som får människor att äta bättre och röra sig mer är naturligtvis goda.

En timme per dag

Mobilspelet ”Pokemon Go” och det Kristallen-belönade SVT-programmet ”Gympa­läraren” är två andra positiva exempel. Men det krävs politiska beslut om hälsoklyftorna i samhället ska slutas. Regeringen har tillsatt en kommission för jämlik hälsa. Den ska presentera ett förslag våren 2017 på hur hälsoskillnaderna i samhället ska minska.

Prins Daniel sa i TV4 att det vore intressant att testa en timmes fysisk aktivitet per dag i skolan.

Det är en utmärkt idé som också är helt i linje med skolans utjämnande uppdrag.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Landslaget borde dissa pizzan och Coca-Cola

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Prins Daniel

Hälsa

Jonna Sima