ÅSIKT

Det här duger inte, Mehmet Kaplan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I den vårbudget som Magdalena Andersson presenterade i går står att läsa att bostadsbyggandet kommer att bli en av de största frågorna för regeringen inför hösten.

Ansvarig minister för den rödgröna regeringens bostadspolitik är Mehmet Kaplan. Tyvärr är det inte byggande av bostäder han kommit att bli mest känd för.

Nu på morgonen avslöjades det att Kaplan i juli var på en middag tillsammans med en representant för de högerextrema turknationalisterna Grå Vargarna. På samma middag befann sig även den man som i förra veckan uppmanade till mord på "de armeniska hundarna" vid ett tal på Sergels torg i Stockholm.

Ministerns ursäkt

När ministern får frågor om detta middagssällskap lanserar han ett minst sagt häpnadsväckande försvar:

Han var inbjuden av företagarföreningen Tümsiad - som har tydliga kopplingar till det turkiska maktpartiet AKP  - som en av ett 50-tal gäster, alla representanter från det turkiska civilsamhället i Sverige enligt ministern.

Att det råkade vara extremister på mötet är inget som ministern rår över.

"Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för", låter han meddela i ett pressmeddelande.

Slog sönder valrörelsen

Det duger inte. Mehmet Kaplan är minister i Sveriges regering och måste veta vilka han träffar, han måste ha kontroll på vilka han har till bordet.

På bilderna från middagen sitter han vid samma bord som representanten för Grå Vargarna. Visste Kaplan verkligen inte vem denne "representant för det turkiska civilsamhället" är?

Det borde han. Grå Vargarna är en organisation som varit inblandad i kuppförsök i Azerbajdzjan, de har försökt mörda den förre turkiske premiärministern Turgut Özal och en Grå Vargarna-medlem försökte mörda påven Johannes Paulus II.

De har varit inblandade i mängder av upplopp och våldsamheter och de slog effektivt sönder det kurdiska partiet HDP:s valrörelse sommaren 2015. Grå Vargarna kan dessutom ha varit delaktiga i attacker mot kurdiska aktivister i Fittja, enligt nyhetssajten Al-Tid.

En svensk minister ska inte ge legitimitet åt en sådan organisation. Det får inte råda minsta otydlighet var den svenska staten står i frågan.

Erkänn att det blev fel

Att Mehmet Kaplan nu tagit avstånd från den företagarorganisation som bjöd in Grå Vargarna är förstås bra, men det skedde först efter kritik.

När tidningar började fråga om middagen skickade Kaplan ut en pressekreterare som i stället påstod att det är "sjukt" och "låg journalistik" att medier uppmärksammar det hela. Så bör man inte hantera relevanta frågor om vem man har till bords. Det minsta man kan begära är ett oreserverat erkännande av att allt har gått fel.

Det måste en minister faktiskt inse. Och klarar han inte det bör han överväga en annan karriär.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM