ÅSIKT

Blir Soldiers of Odin SD:s väpnade gren?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Extremhögerns uniformerade slagskämpar måste tas på allvar

1 av 3 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

I oktober deklarerade Sverigedemokraterna att de skulle byta strategi och fokusera på det utomparlamentariska arbetet.

– Vi står inför den största katastrofen som det svenska samhället befunnit sig i under modern tid, sa SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Enligt partiet hade harvandet i utskott och riksdagsdebatter inte givit tillräcklig utdelning. Nu skulle de föra kampen på gator och torg istället.

Mordbrand

Riktigt vad som är hönan och ägget kan man fundera på men sedan dess har den högerextrema aktivismen formligen exploderat.

Tilltänkta asylboenden har bränts i hela landet och bara den senaste månaden har det brunnit i Strängnäs, Laxå, Säffle, Tjörnarp och två gånger i Härnösand. Polisen rubricerar händelserna som mordbrand eller grov mordbrand.

Slagskämpar

Ett annat fenomen är så kallade "medborgargarden", egentligen grupper av slagskämpar som samlats för att spöa invandrare.

Mest uppmärksammad var den lynchmobb som i slutet av januari skrämde slag på folk på centralen i Stockholm. De delade även ut flygblad mot ensamma flyktingbarn.

– De bara började slå mot några mörkhyade, sa ett vittne till Aftonbladet.

I februari startades den första avdelningen av Soldiers of Odin i Sverige. Grundare var 37-årige Mikael Johansson som har ett förflutet i numera nedlagda Nationaldemokraterna.

7600 anhängare

Sedan dess har 20 avdelningar bildats och Odinsoldaterna har börjat patrullera i flera städer. På Facebook har rörelsen 7600 anhängare.

I dag kan Aftonbladet publicera ett unikt reportage om Soldiers of Odin där Lisa Röstlund och Erik Wiman men hjälp av bland annat dold kamera kartlagt rörelsen inifrån.

Av de 99 personer Aftonbladets granskat är 45 dömda för brott. Retoriken internt är högerextrem stapelvara av samma typ som förekommer anonymt i kommentarsfälten. De hatar muslimer, kallar flyktingar för "avfall" och förväntar sig att ett inbördeskrig snart ska bryta ut.

Ungerska gardet

Solidiers of Odin grundades i Finland hösten 2015 av nazisten Mika Ranta och finns idag enligt egna uppgifter i 17 länder.

Att högerexremister bildar mer eller mindre militariserade frikårer är inget nytt. Ett modernt exempel som påminner om Soldiers of Odin är Ungerska gardet som var knutet till det fascistiska partiet Jobbik. Gardet är idag förbjudet med har ersatts av mer löst sammansatta grupper.

Ungerska gardet bar uniformer inspirerade av Pilkorsrörelsen, de ungernska nazisterna under andra världskriget, och trakasserade i första hand romer.

Soldiers of Odin blandar istället en pojkrumsversion av fornnordisk mytologi med modern högerextremism.

Ett nationalistiskt samlingsparti

Sverigedemokraterna verkar utvecklas till ett slags nationalistiskt samlingsparti där gränserna mellan det partipolitiska och utomparlamentariska blir suddigare.

Samtidigt som man vill visa upp ett städat yttre har partiet byggt upp en hel djungel av hatsajter som sprider den högerextrema världsbilden och trakasserar meningsmotståndare på nätet.

I ljuset av detta måste man fråga sig vad Soldiers of Odin kommer att utvecklas till.

Gatan - tur och retur

För tjugo år sedan hade Sverigedemokraterna i praktiken en väpnad gren i form av skinskallar som bokstavligen slogs mot meningsmotståndare på gatorna.

Men den högerextrema rörelsen har alltid varit komplex, grupper och partier har böljat fram och åter och taktiken har skiftat. Sedan flera år har nätet varit centrum för aktivismen.

I dag är det radikalnationalistiska landskapet starkare än någonsin men Soldiers of Odin är det första verkliga exemplet på att det vill erövra gatorna igen.

Ta på allvar

Frågan är vad det gör med det svenska samhället i längden med SD i riksdagen, Avpixlat på nätet och Soldiers of Odin på gatorna.

När Sverigedemokraterna inledde sin utomparlamentariska kampanj i oktober var de i varje fall tydliga med sin långsiktiga vision.

– Ingen ska ens tänka tanken att komma hit, sa Paula Bieler, SD:s integrationspolitiska talesperson.

Hon menade nog allvar.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM