ÅSIKT

Trump ger de lydande männen penis tillbaka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Donald Trump.
LEDARE

Det blir Donald Trump för Republikanerna och Hillary Clinton för Demokraterna. Jag gissar det nu. Pappa mot mamma. Ett falliskt, freudianskt och fasligt USA-val.

Trump har gjort vad Malcolm Gladwell beskriver i ”David och Goliat – konsten att slåss mot jättar”: Struntat i reglerna. Det är så en underdog vinner. Det var med genialt fusk som David vann, minns ni det? Han använde sten och slunga.

De andra GOP-politikerna, etablissemangets gentlemen, har ägnat sig åt boxning medan Donald Trump kört wrestling, noterade författaren Matt Taibbi i ett starkt reportage i Rolling Stone. När Trump fått en jabb från Jeb Bush svarar han med att kasta en stol. När de etablerade politikerna och media behandlar presidentvalet som förfinad demokrati behandlar Trump processen som Nascar-race och tv-show. Förolämpar, svinar, hånar och lyser av självsäkerhet. Han spelar kungen. Han är führern som bajsar i toaletter av guld.

Miljardären som ärvt allt han äger saknar anständighet och hans väljare älskar det. Trumps fans köper hans banala standardpopulistiska retorik om hur en incestuös elit blåser vanligt (vitt, hyggligt) folk. Och det amerikanska politiska systemet är verkligen korrupt; politikerna sitter i knät på ekonomiska intressen och donatorer. Trump må vara ett kräk, som slår lika vidrigt mot de allra svagaste som de allra starkaste, men han är ändå ett självfinansierat kräk. På så vis kan en charmerande fejk ses som äkta jämfört med broilers och dynastipolitiker.

Främst handlar hans framgång om att auktoritarianismen nu nått USA. I Europa med omnejd har vi sett de hårda versionerna länge. Putin i Ryssland, Orban i Ungern. Le Pen i Frankrike. Erdogan i Turkiet. Men i varje land har auktoritära populistpartier vunnit mark. Vi har Sverigedemokraterna, men hela det politiska fältet har sedan minst i höstas förskjutits mot hårda tag-retorik. Framhetsade terrorlagar, stängda gränser, betong-sossehjälte Ygeman och ständiga kraftutspel från oppositionen, främst Busch Thor (KD) och Kinberg-Batra (M).

Trumps väljare är vanligen allt som analytiker sagt: Vita medelmåttiga män med låg inkomst och låg utbildning. Men den största gemensamma nämnaren är auktoritetstron, visade en undersökning bland 1 800 registrerade väljare av forskaren Matthew McWilliams vid University of Massachusetts.

Auktoritarianer vill ha regler, ordning, stabilitet, inre och yttre säkerhet. De är rädda. De vill lyda. De vill följa en stark ledare. De är emot utbölingar och kräver konformism och tradition.

I åratal förtryckta av liberalism, feminism och modernitet. De vill ha pappa tillbaka! Trump ska ge dem penis tillbaka! Allt är väldigt falliskt. De älskar Trumps hat. Detta är människan befriad från civilisationens bojor.

Det här är nytt för det moderna USA. Här har vi en presidentkandidat som kommer att förfina sin framtoning, men som utan skam grävt guld i en djupt liggande amerikansk fasciståder.

Och på andra sidan står Hillary Clinton. Kvinna, feminist, socialliberal – allting auktoritarianer hatar. Det kommer att bli tidernas fulaste, skitigaste, elakaste presidentval.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM