Sverige måste skärpa stödet till IS-krigare

”IS-kalifatet” föll i helgen

Bethnal Green (2013) av Gilbert & George visas just nu Moderna Museet i Stockholm.

Just nu visas en retrospektiv utställning med den brittiska konstnärsduon Gilbert & George på Moderna Museet i Stockholm. Deras tavlor är ofta grälla och provokativa kollage om religion, bajs, politik, homosexualitet och nakna rumpor.

Ett av verken heter "Bethnal Green" och föreställer – som alltid – det tweed-klädda konstnärsparet själva, men även några kvinnor i den muslimska slöjan niqab som bara blottar en springa för ögonen.
Vad Gilbert & George, som alltid är kritiska mot fundamentalism, vill säga med bilden är inte direkt svårt att föreställa sig. Men i dag – när den sunniextremisitska terrorsekten IS precis har förlorat sitt sista stycke land – känns tavlan slående aktuell.

Fött tre barn i Islamiska staten

Bethnal Green är en invandrartät stadsdel i östra London som uppmärksammades 2015 när tre tonårstjejer som bodde i området reste till Syrien för att ansluta sig till IS.

I förra veckan fann den brittiska tidningen The Times en av dessa unga kvinnor, Shamima Begum, 19, i ett syriskt flyktingläger. Under de fyra år som hon har levt i den ”Islamiska Staten” med sin holländske IS-man har hon hunnit föda tre barn. Två av dem har dött på grund av svält och sjukdomar. Nu vill Shamima Begum komma hem, men det finns en opinion mot det och brittiska politiker som tycker att Storbritannien ska förvägra henne och andra IS-rekryter att återvända.
Det är inte ofta den amerikanska presidenten Donald Trump häver ur sig något vettigt. Men efter att de USA-stödda kurdiska styrkorna fick IS-kalifatet på fall i helgen twittrade han att Europa nu måste ta ansvar för att de 800 IS-krigare som har gripits blir ställda inför rätta.
Alternativet är att de släpps på fri fot igen, och det är inte en god idé, skriver presidenten.

300 svenska IS-krigare

Ansvaret faller även på Sverige. Av drygt 300 svenska medborgare som anslutit sig till IS har bara cirka 150 återvänt. Sannolikt kommer fler tillbaka nu när ”Kalifatet” är historia. De som kan åtalas för terror, mord och andra brott ska bli det, andra behöver kommunerna skärpa sitt stöd till så att dessa personer kan återanpassas till samhället och demokratiska tankemönster.
Här hemma brukar Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali ofta liknas vid Donald Trump. Båda har gjort politisk karriär på att vara vårdslösa i sociala medier. I helgen skrev Bali en tweet som även med hans mått var osedvanligt osmaklig: "IS-honor som nu tigger om att hämtas tillbaka borde låtas ruttna kvar där".

Det går att förstå ryggmärgsreflexerna som skriker efter att sätta hårt mot hårt, på samma sätt som det var enkelt att begripa varför George Bush förklarade krig mot terrorn efter Bin Laden-attackerna mot USA.

Men vi borde ha lärt oss vad den försoningslösa hållningen leder till. Mer terror, mer islamism – och ett IS i ny skepnad.