Mejla

Eva Franchell

Ingenting kan försvara våldet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det fullständigt meningslösa våldet går egentligen inte att kommentera. Det finns inte ord för den brutala dödsmisshandeln av den 78-åriga kvinnan utanför Hemköp i Landskrona.

Hon och hennes man skulle bara handla. Maken tutade på en bilist som stod i vägen och när kvinnan senare försökte medla mellan bilförarna var det hon som fick ta emot knytnävsslag efter knytnävsslag. Medvetslös fördes hon till Universitetssjukhuset i Lund.

I går eftermiddag avbröts behandlingen och kvinnan avled.

Det är inte lönt att spekulera i varför den yngre mannen gick på kvinnan med sådan aggressivitet. Ingenting kan ändå försvara det dödliga våldet. Det som är viktigt nu, är att alla tar avstånd från det.

– Man känner bara så mycket avsky och skräck, säger Margit Pettersson, 63, som stannade upp utanför Hemköp efter överfallet.

Alla demokratiska krafter måste visa att de kan skapa ett tryggare samhälle. Det är egentligen enkelt, ingen ska behöva känna rädsla för att köra till Hemköp en vanlig måndagseftermiddag. Inte i Landskrona, inte någonstans i Sverige.

Långt innan förövaren är känd sprids ändå de rasistiska budskapen öppet eller smygande i bloggar och lokalblad. De skapar motsättningar som bara kommer att öka våldet i en stad som Landskrona. Men trygghet på gator och torg är ingen fråga som Sverigedemokraterna ska ha ensamrätt på.

Landskrona är en stad klämd mellan Malmö, Köpenhamn och Helsingborg. Egentligen en liten stad, men med storstadsproblem. Högsta arbetslösheten i Skåne, stor andel barnfattigdom och många familjer med försörjningsstöd.

Krisen uppstod redan när Öresundsvarvet lades ner 1983. Som historieforskaren Jesper Johansson beskriver det:

”Studier och forskning talar om en bitterhet bland Landskronabor. Det har funnits ett syndabockstänkande som först vände sig mot centralmakten och sedan kommit att riktas mot dem i staden som uppfattas som annorlunda.”

Landskrona behöver nya arbetstillfällen. Staden ligger faktiskt inte bara klämd, utan mitt i Öresundsregionen med alla de möjligheter det läget kan medföra.

Men först måste tryggheten återinfinna sig och rädslan försvinna. Ett ansvar för alla demokratiska krafter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell