Ledare

Sjuka betalar experiment

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I ett pressmeddelande deklarerade Arbetsförmedlingen nyligen stolt: ”Över 12 000 inskrivna i arbetslivsintroduktion”.

Frågan är en av höstens mest debatterade. Det gäller de tusentals som utförsäkrades från sjukförsäkringen, inte därför att de blivit friska utan därför att deras dagar ”tagit slut”.

Trots att beslutet fattades för ett och ett halvt år sedan dröjde reglerna för ersättning. Först den 21 december kunde arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin berätta vilka villkor som skulle gälla.

Mindre pengar

Han hävdade då att de flesta utförsäkrade skulle får högre ersättning. Ett löfte som blir svårt att hålla. Eko-redaktionen berättade i går att en majoritet tvärtom får sin ersättning sänkt.

– Ekot har fel, förklarade Littorin tappert.

Myndigheterna har också tappat bort några tusen sjuka på vägen. Men som statsministern brukar säga: vid stora reformer kommer människor i kläm.

Några avgörande frågor återstår. Vad händer med de 12 000 sjuka som nu är inskrivna på Arbetsförmedlingen? Och vad händer när introduktionens tre månader har gått?

”Programmet startar alltid med ett klargörande samtal”, enligt chefen för avdelningen Rehabilitering på Arbetsförmedlingen, Henrietta Stein. Sedan kan introduktionen sätta i gång med arbetsprövning, utprovning av hjälpmedel, test hos psykologen eller kontakt med myndigheter, för att ta några exempel.

Ovetande

Precis den breda pallett som socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson talade om när debatten rasade som värst i höstas.

Ett problem är att inte ens Henrietta Stein vet om det fungerar. Till tidningen Kommunalarbetaren säger hon:

”På grund av de här personernas ohälsoproblematik får vi inte söka sådana uppgifter, och har alltså inte själva detaljer över var de finns och gör.”

Sannolikt har många av de 12 000 i Arbetsförmedlingens introduktion bara erbjudits ”klargörande samtal”, trots att hälften av de tre månaderna nu har gått.

Om en och en halv månad ska programmet avslutas för den första gruppen. Arbetsförmedlingen hoppas att de vanliga arbetsmarknadsåtgärderna – och a-kassorna – ska kunna ta över. Försäkringskassan räknade

redan innan årsskiftet med att minst en tredjedel av de utförsäkrade återkommer i sjukförsäkringen.

Inte sista gången

Det är knappast sista gången Littorin och regeringen konfronteras med besvärande rubriker med anledning av experimentet med sjukförsäkringen.

Men framför allt är det inte sista gången sjuka människor tvingas ta konsekvenserna av oförberedda myndigheter och en ogenomtänkt politik.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!