Allvaret bakom valaffischerna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Katastrofreklam Arbetskraften och viljan finns men ingen har råd att anställa den.

Valrörelsen är i gång.

De senaste dagarna har partiernas presskonferenser avlöst varandra. Nytt för i år är de mörka färgerna. För något val sedan skulle affischerna vara ljusa, vita som oskulden eller kanske framtidstron.

Nu är det svart och grönt.

Moderaternas färg är visserligen babyblå, men tilltalet är dovt och hotfullt.

Vill visa vad de går för

Socialdemokraternas mörka valaffischer skulle kunna vara reklam för någon katastroffilm och på sätt och vis är det just vad de är:

207?000 svenska unga längtar efter att visa vad de går för, står det på en affisch som föreslår slopad arbetsgivaravgift för de som anställer en arbetslös ungdom.

466?000 arbetslösa vill inget hellre än att rycka in, står det på en annan affisch där en ung man står i eldslågorna. Han är brandman, han vill släcka elden, men får inget jobb för i Moderaternas Sverige har brandförsvaret inte råd att anställa de brandsoldater som behövs.

Alla måste rösta

48?000 händer väntar på att ge dig bättre välfärd, står det på den tredje affischen. På ett år har 24?000 kommunalanställda försvunnit från äldreomsorg, brandförsvar och skola.

Bakom valaffischernas budskap finns allvaret och anledningen till varför var och en av oss måste gå och rösta. En rödgrön regering kan skapa fler arbetstillfällen, de arbetslösa ungdomarna kan komma ut på arbetsmarknaden.

Mikrad mat från Sodexo

Valet den 19 september handlar om jobben. Men det handlar också om de arbetsuppgifter som ska utföras.

Fler undersköterskor i äldrevården betyder bättre omsorg om de gamla. I Moderaternas Sverige har hemtjänstbesöken minskats till ett minimum,

promenaderna har blivit färre och den efterlängtade lunchen har blivit en låda med mikrad mat från Sodexo.

De gamla måste få komma ut i friska luften och när de kommer hem igen känna doften av mat som lagas i deras kök.

Fler brandmän ökar tryggheten, inte minst för alla de som bor i de förorter som härjats av bränder. De borgerliga nedskärningarna har drabbat brand-försvar över hela landet. Människor får vänta längre på brandkåren, skadorna ökar precis som faran för liv och lem.

Roligare på dagis

Mer personal i förskolan betyder att barnen får det roligare på dagis. Fler lärare ger eleverna mer och bättre undervisning. I Jan Björklunds Sverige har fyra av fem kommuner skurit ner på skolan. Eleverna behöver fler pedagoger och färre pekpinnar.

Valet handlar om jobb, om resurser och allt det arbete som behöver bli utfört.

EF