Ledare

4 punkter för framtidens S

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Dags att formulera den Socialdemokratiska berättelsen för 2010-talet”

26 OKTOBER 2009. S-kongressen

Höstmörkret sänker sig. Det är Allhelgonatid och på landets kyrkogårdar tänds ljusen.

I veckan samlas Socialdemokraterna till kongress. Elaka motståndare skulle kanske ­säga att den blir en parentation över svunna tider. På högerkanten har man många gånger velat dödförklara socialdemokratin. Också denna gång visar det sig överilat.

Det är visserligen inte det stora­ starka partiet som träffas på Älvsjömässan utan ett något skakigare S-parti som inte trivs med oppositionsrollen. Alltför länge har Socialdemokraterna ägnat sig åt sorgesamtal efter valförlusten i stället för att tydliggöra ett politiskt alternativ.

Sahlin har med rätta kritiserats för sitt otydliga ledarskap, men alltsedan Almedalen i somras har hon visat upp en säkrare attityd. I riksdagens partiledardebatt nyligen vann hon klart över en desperat Fredrik Reinfeldt.

Opinionssiffrorna har också under en längre tid gett de rödgröna ett försprång.

Det är en revanschsugen ­socialdemokrati som samlas till kongress och ett parti som skriver politisk historia genom det rödgröna samarbetet.

Denna gång handlar kongressbesluten inte om vad som blir regeringspolitik utan om vad det socialdemokratiska förhandlingsmandatet ska vara ­inför bildandet av en rödgrön regering.

Det borde leda till en frimodig och ideologiskt spännande debatt. Nu är tiden inne att formulera den socialdemokratiska berättelsen för 2010-talet.

Den borde ha fyra bärande (S) i sig:

Sysselsättningen

Regeringen tror att sänkta skatter leder till fler jobb. Massarbetslösheten talar sitt tydliga språk. Det behövs en aktiv ­arbetsmarknadspolitik och ett alternativ till den skrämmande höga ungdomsarbetslös­heten.

Solidariteten

Utanförskapet ökar i Reinfeldts Sverige och den generella­ välfärden gröps ur. Både välfärdssektorn och socialförsäkringarna måste restaureras. Miljardvinster till aktieägare i stället för till skolor och omsorg upprör. Höj skatten och värna solidariteten.

Sammanhållningen

Sverige slits isär. Det mångkulturella samhället ifrågasätts av högerpopulister. Trygghet och rättvisa är bästa integrationspolitiken. Socialdemokratin bör berätta hur ett samhälleligt ”vi” kan skapas utan att det förtrycker ett ”jag” eller bildar murar mot ett ”de”.

Sol, vind och vatten

Klimatpolitiken är vår tids ödesfråga. Lyft fram det gröna folkhemmet som alternativ till regeringens ­betonggrå kärnkrafts­kramande.

I veckan går Michael Moores film, ”Capitalism – a lovestory”, upp på biograferna.

Dags för (S) att vässa sin kapitalismkritik. Är det någon politisk idé som kan dödförklaras är det den nyliberala ekonomismen.

HK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!