Mejla

Helle Klein

När ska muren rivas?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Mellanöstern byggs nu en mur, tre gånger så hög som Berlinmuren

Världen firar minnet av Berlinmurens fall. Samtidigt byggs nya murar. Den mest provocerande är Israels mur som delvis byggs på palestinsk mark i strid med internationell rätt.

Muren, bosättningarna och de nya israeliska motorvägarna talar sitt tydliga språk: av palestiniernas territorium blir bara ett sönderstyckat område som mer liknar en arkipelag av isolerade öar utan förbindelse med varandra än ett framtida livskraftigt land.

Mörkret har sen länge sänkt sig över Mellanöstern och det tycks bara tätna. På den palestinska sidan fortgår stridigheterna mellan Fatah och Hamas. President Abbas är starkt ifrågasatt sen hans fadäs att inte stödja Goldstonerapporten om krigsbrott under Gazakriget. Han har utlyst nyval och tänker avstå från en ny kandidatur.

Israel regeras av en högerextrem politikerskara där utrikesminister Avgidor Lieberman hör till de skrämmande exemplen på att samhällsklimatet förråats till ren rasism. Omvärlden bojkottade en gång den nyvalda Hamasledda palestinska regeringen för att Hamas inte hade erkänt staten Israel.

Ännu har inte regeringen Netanyahu erkänt palestiniernas rätt till en egen stat utifrån 1967 års gränser. De illegala bosättningarna byggs för fullt och de palestinska delarna av Jerusalem hotas. Omvärlden låter det ske.

De dubbla måttstockarnas politik leder till frustration och uppgivenhet i hela arabvärlden. Valet av president Obama ingav hopp. Obama prioriterade Mellanösterfrågan och satte press på Israel att stoppa bosättningarna. Israeliska regeringen svarade sin vana trogen med svartmålning och anti­semitismanklagelser.

I måndags träffade Israels premiärminister Netanyahu president Obama. Ett möte som skjutits upp och slutligen lades sent på kvällen. Efteråt hölls ingen gemensam presskonferens.

I dag träffar Netanyahu Frankrikes president Sarkozy.

Frågan är när han får träffa Carl Bildt. Vad gör det svenska EU-ordförandeskapet i Mellanösternfrågan? Bildt bloggar, ofta roligt och bra. Men vad uppnår han politiskt?

Högtidstalen har tystnat och champagnen druckits upp i Berlin. Muren mellan öst och väst finns inte längre.

Världens konfliktcentrum ligger i?dag i Mellanöstern.

Där byggs en betongmur som är tre gånger så hög som Berlinmuren.

Av: 

Helle Klein

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Helle Klein