Mejla

Somar Al Naher

Låt flickor vara duktiga i fotboll

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: thinkstock
Tjejer får tidigt lära sig att de är skörare än killar.

I helgen avslutades Gothia Cup i Göteborg. I 40 år har Sverige stått värd för världens största fotbollscup för ungdomar i åldrarna 11 till 19 år. Men det är inte bara i Göteborg som det har spelats fotboll i sommar.

I skånska Åhus inträffade en händelse som kastar skugga över Fotbollssverige.

Flickor trakasserades

Under en tvådagarsturnering anklagades två elvaåriga flickor för att vara pojkar. Deras brott? Tja, de spelade bra fotboll och hade kortklippta frisyrer.

Motståndarlagen, tränare, föräldrar och spelare trakasserade och hånade de två flickorna. Påhoppen ska ha ägt rum både under matcherna och under prisutdelningen. Även om flickornas lag Glumslövs FF/Lunds BK vann turneringen så uteblev glädjefesten.

Svenska damlandslagets ­tränare Pia Sundhage har i flera interjuver berättat om sina ­erfarenheter från när hon ­började med fotboll på 1960-­talet. Eftersom flickor på den tiden inte fick spela riktiga matcher var hon tvungen att kalla sig Pelle för att kunna ­delta i turneringar.

Tjejer lär sig vara sköra

Visserligen har det hänt mycket sedan Pia Sundhages ungdomstid men synen på ­kvinnor och idrott är än i dag full av fördomar. I boken ”Att kasta tjejkast” beskriver den ­amerikanska forskaren Iris ­Marion Young hur flickor uppfostras att inte lita på sin kropp. Marion Young menar att tjejer får lära sig från barnsben att ­deras kroppar är skörare än ­pojkars, och därför inte kan ­eller får ta i lika mycket. Det gör att flickor lär sig att hålla tillbaka i fysisk utövning. Tjejer uppmuntras inte heller att leka och hålla på med aktiviteter som pojkar.

Allt detta påverkar naturligtvis hur flickor och kvinnor ser på sin egen förmåga och styrka. Om tjejer alltid får höra att de inte är lika starka som killar kommer de heller aldrig att ­våga ta i och utmana sig själva.

De två elvaåriga tjejerna gick emot just denna ålderdomliga syn på flickors fysiska kraft och förmåga.

Lyssna på barnen

I fredags skickade en tioårig tjej som heter Ellen en insändare till Helsingborgs Dagblad.

I artikeln stöttar hon de två ­elvaåriga flickorna i Åhus.

” Jag vill inte vara pojke eller flicka, jag vill vara mig själv” skrev hon. När P4 Kristianstad ringde upp henne för att prata mer om insändaren förklarade hon:

– Pojkkroppen är inte bättre på att spela fotboll bara för att de är pojkar.

Ibland gör vuxna klokt i att lyssna på barnen.

avSomar Al Naher

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM