Mejla

Daniel Swedin

Borgarna sviker svensk ekonomi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

En stark a-kassa är en fråga som rör långt fler än våra fackförbund

Göran Hägglund, Anna Kinberg Batra, Jan Björklund och Annie Lööf.
Göran Hägglund, Anna Kinberg Batra, Jan Björklund och Annie Lööf.

Det blir mindre pengar till vården, mindre till arbetsmiljön, mindre till kulturen och satsningar på högre lärarlöner blir det ingenting med. Gratis mediciner till barn kan vi också glömma.

Det är resultatet av att borgerligheten tillsammans med Sverigedemokraterna fällde den rödgröna statsbudgeten och drev  igenom en ekonomisk politik som redan förkastats av väljarna.

Många har orsak att vara arga och besvika.

Skjuts sönder

Landets löntagare och företagare bör också utgjuta sig när de studerar vad som nu händer med villkoren för arbetslöshetsförsäkringen: ingenting.

Den rödgröna regeringens plan för att höja taket i a-kassan - så att fler personer inkluderas av försäkringen - skjuts nu sönder av SD och av borgarna.

A-kassan brukar ofta beskrivas som en facklig fråga, och det är det förstås. Men det är också en fråga för näringslivet och för arbetsgivarna.

I dag har Sverige en av västvärldens sämsta arbetslöshetsförsäkringar. Långt mindre än hälften av de arbetslösa har rätt till ersättning och andelen som får 80 procent av sin tidigare inkomst är nere i fyra procent.

Våga ställa om

Ska ekonomin utvecklas och gamla jobb ge plats för nya måste det finnas skyddsnät som fungerar och som folk litar på. Det är här a-kassan kommer in.

När nästa stora företagsnedläggning drabbar Sverige eller när lågkonjunkturen drar in ska människor inte straffas med halverad inkomst eller tvingas förlita sig på att släkten kan försörja dem. Det är inte rättfärdigt och det är inte bra för ekonomin.

Länder som genom en fungerande a-kassa inte skyddar sina medborgare från arbetslöshet är ofta länder där det är dyrt att avskeda människor. Här får politiken träda in och skydda arbetsplatser i stället för arbetare. Här växer det inte sällan fram en kultur av misstro - bland anställda och bland företagare - mot förändringar och nödvändiga omställningar.

Arbetslöshetsförsäkringen har varit en viktig del i att svensk ekonomi är både vital och stark. Den har varit viktig för att svenska företag vågar ställa om och pröva nytt.

Tänk på C när ekonomin bromsar

I den svenska modellen kan vi låta krisande industrier och företag försvinna, därför att vi har ett skyddsnät för de anställda. Tanken är att a-kassan ska hålla konsumtionen uppe och dämpa effekterna av konjunkturnedgångar.

Men riktigt så fungerar det inte längre.

Moderaterna har förväxlat a-kassan med ett bidrag och fått med sina borgerliga småkompisar på det - trots att det egentligen finns en parlamentarisk majoritet för att höja taket i arbetslöshetsförsäkringen.

Tryggheten försämras och när svensk ekonomi bromsar in nästa gång eller när arbetslösheten slår till i din familj bör vi minnas hur Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet svek landets löntagare och näringsliv.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin