Mejla

Eva Franchell

Desperata ministern stal gammalt förslag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Attefall (KD).
Stefan Attefall (KD).

Desperationen måste ha varit total.

Kristdemokraten Stefan Attefall satt på departementet och insåg att bostadsbristen bara ökade. Stockholms handelskammare klagade, Finanspolitiska rådet gnällde. Det gick så långt att till och med EU-kommissionen kritiserade bostadsministern för hans brist på handlingskraftig politik.

Sverige var i akut behov av fler bostäder.

Det var väl i den desperationen Stefan Attefall började famla efter friggeboden. Den enda bostadssatsning en borgerlig politiker någonsin lyckats med.

Sagt och gjort, han snodde idén.

Det blev en modern variant, lite större med upp till fyra meter i takhöjd. Vem som helst skulle kunna få bygga denna förvuxna friggebod på sin tomt. Vi kan kalla den attestuga, inte att förväxla med ättestupa, men som undantagsstuga skulle den mycket väl kunna fungera.

Ett hus på tomten där gamla föräldrar kan bo nu när äldrevården slutat att fungera.

Ett hus att hyra ut till bostadslösa ungdomar, till studenter eller kanske bara nyinflyttade som saknar några miljoner på banken. Attestugan skulle kunna bli en bra sidoaffär för den som kan tänka sig att ha hyresgäster på sin tomt.

Om grannarna skulle klaga?

Stefan Attefall insåg nog redan från början det skulle kunna uppstå problem med de 25 kvadratmeter stora stugorna. Alltså begränsade han grannarnas möjligheter att överklaga och sedan smög han i väg lagrådsremissen vid lucia. Tänkte väl att det inte skulle bli så mycket bråk när det var jul.

Nu är lagrådet inte så lättlurat och Attefall har lovat att utreda det där med grannarna. Men inte nu, det hinner han inte. Redan i morgon kommer attestugan upp i riksdagen.

Oppositionen är emot, men om en borgerlig minister vill namna en undantagsstuga börjar det bli riktigt bråttom.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN