ÅSIKT

Israel behöver nog chilla lite

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Utrikesminister Margot Wallström (S)
LEDARE

Margot Wallström (S) är inte välkommen i Israel efter Sveriges e­rkännande av Palestina som stat.

I förra veckan ställdes ett planerat besök in, på pappret av ”kalenderskäl”. Tanken var att Wallström skulle närvara vid en ceremoni till minne av Raoul Wallenberg som tillfångatogs av Sovjetunionen i Budapest den 17 januari 1945.

Men talespersonen Emmanuel Nochshon på israeliska UD säger nu till Sveriges Radio att Margot Wallström inte skulle fått några officiella möten om besöket hade genomförts.

I Jerusalem Post har en anonym israelisk diplomat sagt att de diplomatiska relationerna bara kan ­repareras på två sätt, om S­verige ber om ursäkt för ­erkännandet av Palestina – eller byter regering.

Jerusalem behöver nog ta och chilla lite. Retoriken har tappat alla rimliga proportioner.

Både Sverige och Israel förlorar på om relationen mellan länderna dras in i den nära f­örestående israeliska val­rörelsen. Ändå är det just detta som nu sker.

En politisk mardröm

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman är en kontroversiell person även inrikespolitiskt. Han tillhör den extrema högern men är i dag starkt ifråga­satt i alla läger. Vilken roll han kommer att spela efter valet och om han ens sitter kvar i regeringen är osäkert.

Avigdor Lieberman har flera gånger kopplats ihop med korruption. Han fick lämna uppdraget som utrikesminister 2012 men friades av en domstol 2013 och återinsattes den 11 november samma år.

I slutet av 2014 inleddes en stor polisutredning kring användning av offentliga medel. Hittills har ett 30-tal personer arresterats.

Historien håller på att utvecklas till Israels största korruptionsskandal någonsin – med Avigdor Liebermans parti i centrum.

Själv har han inte anklagats för någon inblandning men opinionssiffrorna viker och som inledning på valrörelsen är det självfallet en politisk mardröm.

Allt kan hända

Cirkusen kring Margot Wallströms besök började redan i höstas när media rapporterade att Avig­dor Lieberman skulle ”bojkotta” henne om hon kom. Barak Ravid, på den Israeliska tidningen Haaretz ställde frågan om detta inte bara var ”kampanjspin” inför valet.

Det var en rimlig fråga – och det börjar kännas som vi fått svaret.

Läckorna och de hårda orden från israeliska UD framstår allt mer som inrikes utrikespolitik.

Den 17 mars går Israel till val. Bedömare i Jerusalem tror att premiär­minister Benjamin Netanyahu vinner på om Avigdor Liebermans parti faller samman. Men vad som helst kan hända.

Den israeliska vänstern verkar för tillfället ha övergett sin vanliga strategi av att skjuta sig själva i foten med interna gräl. En gemensam lista, som leds av Arbetarepartiets ordförande Isaac Herzog och ­mittenkandidaten Tzipi Livni, har i vissa mätningar blivit största grupp inför

valet.

En ny regering i Jerusalem vore helt klart det bästa, både för freden och för Margot Wallströms resplaner.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM