ÅSIKT

Misstroende mot Wallström orimligt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JONAS BILBERG
Oppositionen gör nu allt för att riksdagen ska avsätta Margot Wallström.

Margot Wallström gjorde fel när hon tog emot hyreskontraktet från Kommunal. På Stockholms bostadsmarknad råder djungels lag och enligt nya siffror från Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra stod 31 december 516 665 personer i kö hos Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Socialdemokrater har högre krav på sig än andra politiker att leva som de lär. Att moderater skattefuskar är knappast ett brott mot partiets ideal, ingen förväntar sig något annat. Men på arbetarrörelsen ställer väljarna med rätta högre krav.

Har hänt sju gånger

Oppositionen gör nu allt för att utnyttja situationen efter förmåga. Moderata ungdomsförbundet och flera M-toppar kräver misstroendeförklaring, alltså att riksdagen avsätter Margot Wallström.

I sak skulle detta vara ett uppenbart missbruk av riksdagens tyngsta makt­instrument.

Sju gånger i vår historia har riksdagen röstat om misstroendeförklaring, ingen gång har det gått igenom. Däremot avgick regeringen 1981 och senare justitieminister Anna-Greta Leijon 1988 efter Ebbe Carlsson-affären på grund av hot om miss­troende.

Reaktionen känns något amatör­mässig, vad är nästa steg? Att hota med misstroende gör att du förr eller senare kan tvingas gå från ord till handling. Och det är ett vågspel.

AKB skulle bli svagare

Parlamentariskt kan SD och Alliansen fälla vilket statsråd de vill. Men Löfven kan knappast sitta kvar om han förlorar sin utrikesminister. Men en alliansregering skulle å andra sidan vara helt beroende av Jimmie Åkesson.

I riksdagen är de rödgröna större än de borgerliga partierna. Faktum är att S själva är så stora att SD i varje votering skulle kunna fälla en alliansregerings politik genom att rösta på Socialdemokraternas förslag.

Om Stefan Löfven är svag är det inget mot hur svag Anna Kinberg Batra skulle bli.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM